Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
İSTANBUL İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ-SUAT PARILDAR
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER SUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLERİMİZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIMSAL METEOROLOJİ
    TAPDK YENİ BAŞVURU GENELGESİ
    TÜTÜN VE ALKOL SATIŞ BELGELERİNİN 2025 YILI SÜRE UZATIM İŞLEMLERİ
    DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ONLİNE ÖDEME
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    TARIM ORMAN BÜLTENİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation Linksİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

İSTANBUL İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ SUAT PARILDAR, KAPALI DİKEY TARIM UYGULAMA MERKEZİ’NDE YAPILAN ÇALIŞMALARI ANADOLU AJANSI’NA ANLATTI

7.07.2025 / Gösterim Sayısı : 101 / Arşiv

​

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürümüz Suat Parıldar, İstanbul'un Kağıthane ilçesinde yer alan Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde yürütülen çalışmalara ilişkin Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Silivri'nin Sayalar Mahallesi'ne özgü kırmızı biberin ata tohumlarını çiftçilerden temin ettiklerini belirten Parıldar, bu tohumların İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde çoğaltılarak 100 bin fideye dönüştürüldüğünü ve İstanbullu çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldığını ifade etti.

Dünyanın Yer Altındaki En Derin Dikey Tarım Merkezlerinden Biri

Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi binasının yerin 30 metre altındaki -8. katında kurulan bu merkez, üç yıl önce İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üretim tesisi olarak hayata geçirildi. Parıldar, tesisin hidroponik üretim açısından dünyanın yer altında bulunan en derin ikinci tesisi olduğunu vurguladı.

Merkezde bugüne kadar 103 farklı bitki çeşidinin geliştirilerek üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Parıldar, özellikle yaprağı yenebilen türler, çilek ve tıbbi-aromatik bitkilere odaklandıklarını aktardı.

Geri Dönüşümle Sürdürülebilir Tarım

Parıldar, tesisin teknik altyapısına ilişkin şunları söyledi:

“Bitkinin faydalanamadığı suyu drenaj sistemiyle yeniden topluyor, otomasyonla uygun pH ve besin seviyesine getirerek tekrar bitkilere sunuyoruz. Bu sayede kök çürümesi engelleniyor, bitkilerin azot, fosfor, potasyum, demir ve çinko gibi ihtiyaç duyduğu elementler karşılanıyor. İlaç kullanılmadan, sadece ışık, ısı, nem ve karbondioksit dengesi sağlanarak üretim gerçekleştiriyoruz."

İlk fide üretimini 2025 yılında gerçekleştirdiklerini aktaran Parıldar, Silivri Sayalar Mahallesi'ne ait kırmızı biber ata tohumlarının çoğaltılarak, TAKE Projesi (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) kapsamında 25 Mayıs itibarıyla çiftçilere ulaştırıldığını ifade etti.

“Bu tamamen ata tohumudur; yerli ve milli bir çeşittir. Bölge halkı tarafından tanınan, tadı ve görünümüyle öne çıkan, yoğun talep gören bu ürünü yeniden üretime kazandırdık," dedi.

Parıldar, hedeflerinin, gelecek yıllarda da İstanbul'da dağıtılacak fidelerin büyük kısmını bu merkezde üretmek olduğunu ve 2026 yılı itibarıyla domates, hıyar ve biber gibi diğer sebze türlerine yönelik projelerde de bu yöntemin uygulanacağını vurguladı.

Takip ve Değerlendirme Süreci Yakından Yürütülüyor

Dağıtılan fidelerin gelişiminin titizlikle izlendiğini belirten Parıldar:

“Tüm üretim alanlarını yerinde kontrol ediyoruz. Fidenin dağıtım tarihi, dikimi, ilk hasadı ve tüketiciye yansıması gibi verileri analiz ediyoruz. Her proje, yeni projelerin temelini oluşturur," dedi.

100'den Fazla Ülkeye Tohum İhracatı

Türkiye'nin tohum ve fide üretiminde geldiği noktaya da değinen Parıldar, hem AR-GE merkezlerinde kullanılan teknolojilerin hem de üretilen fidelerin büyük oranda yerli ve milli olduğunu ifade etti.

“Tarla bitkileri için kullanılan tohumun neredeyse tamamı yerli üretimdir. Bugün 100'ün üzerinde ülkeye tohum ihraç eden bir ülke konumundayız," dedi

“75 Günde Yetişen Fesleğeni 22 Günde Hasada Hazır Hale Getirdik"

Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi Proje Koordinatörü Hakan Aşan da merkezin üretim kapasitesi ve etkisine ilişkin bilgi verdi. Aşan, merkezin açılışından bu yana 10 binin üzerinde ziyaretçi ağırladığını, bunların büyük bölümünü öğrenciler ve yatırımcıların oluşturduğunu söyledi.

Bu yıl ilk kez fide üretiminde 'toplu üretim' yöntemini denediklerini ve çiftçilerin bundan memnun kaldığını belirten Aşan, Silivri Sayalar'a ait ata tohumlarının tarlada başarıyla büyüdüğünü aktardı.

“320 metrekarelik üretim alanımız, 20 bin metrekarelik tarlaya eşdeğer. Tarlada 60 ila 75 günde yetişen fesleğeni burada 22 günde hasada hazır hale getiriyoruz. Bu sistem sayesinde hem sürede hem de verimde ciddi avantaj sağlıyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı​

Son Haberler
...
Şile'de Kestane Balı Hasat Etkinliği Düzenlend ...
...
2025 Yılı Kurban Bayramı Döneminde Yapılan Çal ...
...
İstanbul İl Ve İlçe Tarım Ve Orman Müdürlükler ...
...
Turunçgil Uzun Antenli Böceği İle Mücadele Dev ...
...
İstanbul İl Tarım Ve Orman Müdürü Suat Parılda ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Bağdat Caddesi No: 307-309 Erenköy-Kadıköy/İSTANBUL

  • Telefon : 0 216 468 21 00

  • Faks : 0 216 355 37 15

  • E-Posta : istanbul@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI