İstanbul'un Silivri ilçesinde düzenlenen Kanola ve Buğday Hasadı Töreni, bölge tarımının stratejik önemini bir kez daha ortaya koydu.
Törene; İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Koçali Kayabaş, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, S.S. Selimpaşa Tarımsal Kalıkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Serhat Ateş, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, Çiftçi ve Üreticilerimiz katıldı.
Programda İstanbul tarımının güncel durumu, üretim planlaması ve stratejik ürünlerdeki verimlilikle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
Üretim Planlamasında Önemli Adımlar
İl Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın öncülüğünde yürütülen “Üretim Planlaması" yaklaşımına dikkat çekti. İstanbul'da bu kapsamda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
Parıldar, İstanbul genelinde buğday, arpa, ayçiçeği, kanola, nohut, kuru fasulye ve yem bitkileri üretimine ait toplam 675.828 dekar alanın üretim planlamasına dahil edildiğini söyledi. Bu, İstanbul'daki 746..139 dekar olan işlenen toplam tarım arazisinin %90,5'ine denk geliyor. Silivri'de ise bu oran %96,7 ile İstanbul ortalamasının üzerinde seyrediyor. Silivri'de bulunan 390.377 dekar tarım arazisinin 377.510 dekarlık kısmı üretim planlamasına dahil edilmiş durumda.
Silivri, Kanola Üretiminde Lider
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında İstanbul'da kanola üretimi destekleniyor.
2024 TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 295.194 dekar alanda yapılan kanola üretiminden 101.200 ton ürün elde edildi. İstanbul'da ise 21.500 dekar alanda 7.440 ton üretim gerçekleşti. İstanbul, toplam üretimin %7,4'ünü karşılayarak iller arasında 6. sırada yer aldı.
İstanbul'daki kanola üretiminin %75'ini tek başına karşılayan Silivri, 16.000 dekar alanda 5.600 ton üretimle liderliğini sürdürdü. 2025 yılında İstanbul genelinde kanola ekim alanlarının %90 artarak 40.907 dekara ulaşması bekleniyor. Bu artış, üreticilerin ilgisi ve sağlanan desteklerin sahadaki olumlu etkisini gösteriyor.
Buğdayda Gıda Güvencesi ve Yüksek Verimlilik
Parıldar, buğdayın sadece bir tarım ürünü olmadığını, aynı zamanda gıda güvenliğinin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.
2024 TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 56 milyon 906 bin dekar alanda buğday üretimi yapılmış ve 16 milyon 400 bin ton ürün elde edilmiş. İstanbul'da ise 308.967 dekar alanda 135.753 ton buğday üretildi. Bu rakam, İstanbul'un Türkiye buğday üretiminin yaklaşık %1'ini karşıladığını gösteriyor.
İstanbul'daki buğday üretiminin %59'u, yani 80.000 tonu Silivri'deki 179.660 dekar alandan sağlanıyor. Böylece Silivri, buğday üretiminde de İstanbul'un lider ilçesi konumunda. İstanbul'da dekara ortalama 440 kg verim alınırken, Türkiye ortalaması 292 kg/dekar seviyesinde. Bu fark, İstanbul'daki üretimin başarısını ortaya koyuyor. Ayrıca, buğday İstanbul'daki toplam tarla bitkisi üretiminin %47,4'ünü oluşturuyor.
Tarım Destekleri ve Anız Yangınlarıyla Mücadele
İstanbul'un yaklaşık 868.850 dekarlık tarım alanının 390.377 dekarı Silivri'de yer almakta ve ilçenin İstanbul'daki tarla bitkileri üretiminin %60'tan fazlasını karşılamaktadır.
2024 yılında İstanbul genelinde çiftçilere toplam 470,5 milyon TL tarımsal destek ödemesi yapılmış, bunun 263,4 milyon TL'si Silivri'deki üreticilere ulaştırılmıştır. Bu destekler, İstanbul genelindeki tarımsal desteklerin yaklaşık %60'ına denk geliyor.
Parıldar, anız yangınları konusunda üreticilere uyarılarda bulundu. Bu tür olumsuzlukların önlenmesi için eğitim ve denetimlerin artırıldığını ifade etti. Doğal afetlere karşı en etkili önlemin TARSİM sigortası olduğunu vurgulayan Parıldar, üreticileri sigorta yaptırmaya teşvik etti.