İl ve 39 İlçe Müdürlüğümüz, ilimizdeki gıda işletmelerinde 7/24 denetim gerçekleştiriyor.
Yeni yıl kutlamaları sebebiyle alkollü-alkolsüz içeçekler, unlu mamuller, et ve et ürünleri, kuruyemiş gibi tüketimi artması muhtemel ürünlere ve bu ürünlerin toplu tüketime sunulduğu yerlere yönelik denetimler sıklaştırıldı.
Bu kapsamda, İstanbul genelinde yapılan toplu gıda denetimlerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da katılarak ulusal basına denetimler hakkında bilgi verdi.
Parıldar, Beşiktaş ilçesinde yürütülen gıda denetimlerine katılarak yaptığı açıklamada, “Resmi kontrollerimizde, öncelikle Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Yönetmeliği ile ilgili ürün tebliğleri esas alınmakta; üretim süreçleri hammaddeden son ürüne kadar titizlikle denetlenmektedir. İşletmelerin altyapı ve ekipmanlarının mevzuata uygunluğu ile üretilen ve piyasaya arz edilen gıdaların yasal gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilmektedir. Bu kapsamda, ürünlerin kayıt veya onay belgeleri, izlenebilirlik kayıtları, etiket bilgileri, son tüketim tarihleri ve muhafaza koşulları dikkatle incelenmektedir.” ifadelerini kullandı.
Parıldar, İstanbul genelinde yürütülen denetimlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
• İlimizde bulunan 135.947 gıda işletmesinde toplam 217.277 resmi kontrol gerçekleştirildi.
• 9.303 işletmede uygunsuzluk tespit edildi.
• Bu işletmelere 565 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulandı.
• 262 işletme uygunsuzluk nedeniyle faaliyetten men edildi.
• 87 işletme hakkında ise insan sağlığını tehlikeye düşüren uygulamalar sebebiyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Parıldar “Hem yıllık kontrol programlarımız hem de denetçilerimizin risk görmesi halinde yapılan numune alımlarıyla güvenliği sürekli izliyoruz. 2025 yılında laboratuvarlara gönderilen 7.617 numuneden 595’i uygun bulunmadı ve bu işletmelere gerekli idari yaptırımlar uygulandı.” diye ekledi.
Gıda güvenliği çalışmalarımız, halkımızın sağlığını korumak amacıyla aralıksız olarak devam etmektedir.