5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 28. Maddesine dayanılarak; takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla 02/05/2013 tarih ve 28635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereği her takviye edici gıda için Bakanlığımızdan onay alınması gerekmektedir.
Takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımızca, " Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı " ile belirlenmiştir. Uygulama talimatı güncel olarak www.tarimorman.gov.tr adresindeki mevzuat modülünde yayınlanmaktadır.
Gıda işletmecisi her takviye edici gıdanın onayı için Ek-1'de belirtilen bilgi ve belgeleri hazırlayarak il müdürlüğüne dilekçe ile müracaat eder.
Yurt içinde üretilecek takviye edici gıdalar için onay başvurusu, takviye edici gıdayı kendi adı/ticari unvanı ve markasıyla piyasaya arz edecek gıda işletmecisinin bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. Gıda işletmecisinin birden fazla ilde faaliyet göstermesi durumunda, başvuru ticaret sicil gazetesinde yer alan merkez adresin bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. İthal ürünler için Ankara ya da İstanbul İl Müdürlüğüne başvuru yapılabilir.
Takviye edici gıda onay başvurusu ıslak imzayla veya elektronik posta (KEP) adresi üzerinden elektronik ortamda yapılabilir.
Gıda işletmecisi; İl Müdürlüğü döner sermaye saymanlığına https://istanbul.tarimorman.gov.tr/Menu/54/Doner-Sermaye-Isletmesi-Online-Odeme adresinde yer alan birim fiyat listesindeki aşağıda yer alan hizmet çeşidine göre ;
- İl müdürlüğü tarafından değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda il müdürlüğü tarafından onaylanmasına karar verilecek her bir takviye edici gıdaya ait bilgi ve belgeleri değerlendirilmeden önce yapılan işlemler
- İl müdürlüğü tarafından değerlendirilerek onaylanması uygun görülen her bir takviye edici gıdaya onay verilmeden önce yapılan işlemler
- Onaylanmış Takviye Edici Gıdaların İl Müdürlükleri tarafından Güncelleme İşlemleri (Her bir Güncelleme İşlemi İçin)
için karşısında yer alan birim fiyat ücreti yatırır. Ücretler takviye edici gıdanın onay işlemlerinin gerçekleşmemesi durumunda gıda işletmecisine iade edilmez.
İl Müdürlüğümüz Döner Sermaye Saymanlığına ücretler online olarak yatırılacak olup ödeme için https://34.konat.gen.tr/beyan/login.php linki kullanılacaktır.
YERLİ VE İTHAL PROBİYOTİK MİKROORGANİZMA VE POSTBİYOTİK İÇEREN TAKVİYE EDİCİ GIDALAR İÇİN BAŞVURU PROSEDÜRÜ
Etken madde olarak probiyotik mikroorganizma ve/veya postbiyotik içeren ithal veya yerli takviye edici gıdalar ile ham madde olarak üretilecek veya ithal edilecek probiyotik mikroorganizma ve/veya postbiyotiklerin başvuru işlemleri Probiyotik Mikroorganizma ve Postbiyotik İçeren Takviye Edici Gıdalar İçin Başvuru Prosedürüne göre yapılmaktadır.
Yerli ve İthal Probiyotik Mikroorganizma ve Postbiyotik İçeren Takviye Edici Gıdalar için Başvuru Prosedürü https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Gida-Ve-Yem-Hizmetleri/Gida-Hizmetleri/Kayit-Onay adresinde yer almaktadır.
Ek-1
Takviye Edici Gıdaların Onay Başvurusunda İstenen Bilgi ve Belgeler
1. Takviye edici gıdanın ticari markası ve ismi,
2. Yüzde bileşen listesi,
3. Spesifikasyon belgesi,
4. Tavsiye edilen günlük alım dozu,
5. Takviye edici gıdanın üretildiği işletmede HACCP ve/veya GMP uygulandığına dair
taahhütname,
6. Fason üretimlerde fason sözleşmesi,
7. Bileşimde kullanılan tüm botanikler için, kullanım amacına bakılmaksızın (etken
madde olsun ya da olmasın) botaniğin adı, latince adı ve kullanılan kısmı,
8. İşletmenin kendi alan adı ve URL adres/adresleri, (varsa)
9. Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen taahhütname,
10. Takviye edici gıda markasının Sağlık Bakanlığından aktif ruhsatlı/ruhsatı iptal edilen
bir markayı veya bu markayı harf eksiltmeyle, harf değişikliğiyle veya önüne arkasına
kısa eklemeler yapılarak beşeri tıbbi ürünü çağrıştıracak şekilde kullanmadığını beyan
eden taahhütname,
11. Propolis içeren takviye edici gıda üreten/ithal eden gıda işletmelerinden iş akış şeması,
12. Takviye edici gıda bileşiminde etken madde olarak yer alan bitkilerin üretim yönteminin
(Organik tarım, ekolojik tarım, iyi tarım uygulamaları vb.) beyan edilmesi durumunda
üretim yöntemini gösteren belge,
13. Bitkilerden elde edilen yağların üretim yöntemini gösteren taahhütname,
14. Probiyotik mikroorganizma içeren takviye edici gıdalar için Probiyotik
Mikroorganizma İçeren Takviye Edici Gıdalar İçin Başvuru Prosedürü'nün Ek-1'inde
yer alan form,
15. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi ya da PMOL'de yer almayan probiyotik
mikroorganizmalar için Probiyotik Mikroorganizma İçeren Takviye Edici Gıdalar İçin
Başvuru Prosedürü'nün Ek-2'sinde belirtilen bilgi ve belgeler,
16. Probiyotik mikroorganizma içeren takviye edici gıdalar için son üründe teorik stabilite
sonuçları,
17. Tüm etken maddeler için kaynak beyanını içeren ham madde spesifikasyonu,
18. Propolis içeren takviye edici gıdalarda TGK Arı Ürünleri Tebliği'nin Ek-3'ünde
propolis için belirtilen kriterlerin karşılandığını gösteren analiz raporu.