İstanbul Ticaret Odası (İTO), gıda israfının önlenmesine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla “Gıdada İsrafa Dur De” kampanyasını başlattı. Kampanyanın detayları, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve paydaş kurum temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Ticaret Odası’nın Eminönü Merkez Binası’nda düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
Toplantıda söz alan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar kampanyanın önemine dikkat çekti. Tarımsal üretimden tüketime kadar olan süreçte israfın önlenmesine yönelik çalışmalara destek verdiklerini belirten İl Müdürü Suat Parıldar, bu tür projelerin ülke ekonomisine ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacağını vurguladı.
Parıldar konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Gıda israfı, küresel ölçekte hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından ciddi bir sorundur. Bu bilinçle Bakanlığımız, 2020 yılında 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' kampanyasını başlatmıştır. Kampanya kapsamında hazırlanan Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda gıda kaybını önlemeye yönelik 94 eylem belirlenmiş, sektöre rehber dokümanlar sunulmuş ve gıda bankacılığına ilişkin taslak mevzuat hazırlanmıştır. Ayrıca, tüketici farkındalığını artırmak amacıyla kamu spotları yayınlanmış, çocuklarımıza israfı önleme bilinci kazandırmak için eğitimler düzenlenmiştir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bilinçlenmesini sağlamak adına eğitimlerimiz kesintisiz olarak devam etmektedir. Üretimin artırılmasının öneminin bilincinde olarak, çiftçilerimize yönelik desteklerimizi her geçen gün artırıyoruz. Bu doğrultuda, Bakanlığımız tarafından planlı üretim ve yeni destekleme modeli hayata geçirilmiştir. Ancak, üretimi artırmak kadar israfı önlemenin de kritik bir gereklilik olduğunun farkındayız. Bu nedenle, kaynaklarımızı verimli kullanmak ve gıda kaybını en aza indirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz."
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıdanın israf edildiğini ve bunun ekonomik karşılığının 43,3 milyar dolar olduğunu belirterek, bu kaybın önlenmesi halinde üretimde verimlilik sağlanacağını ve fiyatların dengeleneceğini ifade etti.
Üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar olmak üzere 4 grupta verilecek eğitimlerle İstanbul’da 100 bin ve dolaylı olarak da 500 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.
Proje kapsamında üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü çalışanları ve öğrencilere yönelik bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek. Gıda israfını önlemeye yönelik bilgiler içeren eğitimlerle doğrudan 100 bin, dolaylı olarak ise 500 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu tür projelerin yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması için desteklerimiz sürecektir.