İstanbul’da Yılbaşı Öncesi Alkollü Ürün Denetimleri Yoğunlaştırıldı
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yılbaşı kutlamaları nedeniyle artması beklenen alkollü içki tüketimi ve buna bağlı olarak kaçak ya da sahte içki üretimi ve satışının önüne geçmek için kapsamlı denetimler gerçekleştiriyor. Kadıköy’de yapılan denetimlere İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da katılarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda İstanbul’un 39 ilçesinde eş zamanlı olarak denetimler yapıldı.
Yıl Boyunca 225 Bin Gıda Denetimi Gerçekleştirildi
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, yıl boyunca kent genelinde yürütülen gıda denetimlerine ilişkin verileri paylaştı. 2024 yılı itibarıyla İstanbul’da bulunan 132 bin 800 gıda işletmesinde toplamda 225 bini aşkın denetim gerçekleştirildiğini belirten Parıldar, denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen 8 bin 750 işletmeye 400 milyon TL idari para cezası uygulandığını ifade etti. Yüzde 3'lük bir uygunsuzluk oranı ile karşılaşıldığını belirten Parıldar, işini doğru yapan %97'lik kesimi korumakla yükümlü olduklarının altını çizdi.
Yılbaşı Öncesi Yoğun Denetim
Suat Parıldar, yılbaşı öncesinde alkollü içki satışı ve sunumu yapan işletmelere yönelik denetimlerin artırıldığını belirterek, 2024 yılı boyunca bu tür işletmelerde 51 bin denetim yapıldığını, yalnızca yılbaşı öncesinde binin üzerinde kontrol gerçekleştirildiğini söyledi. Parıldar, “Bu denetimler tüketicinin sağlıklı ve güvenilir ürüne ulaşmasını sağlamak kadar, işini doğru yapan işletmeleri de korumak açısından kritik öneme sahip.
Denetimlerde Dikkat Edilen Hususlar
Parıldar, denetimlerde işletmelerin hijyen kurallarına uygunluğunun, etiket bilgilerinin, ürünlerin izlenebilirlik durumlarının titizlikle incelendiğini belirtti. Parıldar, "Alkollü içki sunan yerlerde de bandroller üzerinden kontroller gerçekleştirerek ürünün sahte olup olmadığı, Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş yerde üretilip üretilmediğine ilişkin denetimleri yapıyoruz." dedi.
Vatandaşlara Uyarılar
Parıldar, vatandaşlara yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve denetime tabi tutulan yasal satış noktalarından alışveriş yapmaları çağrısında bulundu. “Kaynağı belirsiz, bandrolsüz ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Seyyar satıcılar veya güvenilir olmayan kaynaklardan temin edilen alkollü içecekler halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor,” dedi.
2025’te Denetimler Artarak Devam Edecek
Parıldar, 2025 yılında denetimlerin artarak süreceğini belirterek, “7 gün, 24 saat sahada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Amacımız hem halk sağlığını korumak hem de yasal çerçevede faaliyet gösteren işletmeleri desteklemektir,” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı ve Mutlu Bir Yılbaşı Dileği
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar vatandaşların güvenilir ürünlere ulaşabilmesi için denetimlerin aralıksız süreceğini vurgulayarak tüm vatandaşlara sağlıklı ve mutlu bir yılbaşı diledi.