Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
İSTANBUL İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ-SUAT PARILDAR
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER SUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLERİMİZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIMSAL METEOROLOJİ
    DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ONLİNE ÖDEME
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    TARIM ORMAN BÜLTENİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation Linksİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ GIDALARA YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILDI

18.11.2024 / Gösterim Sayısı : 3619 / Arşiv

​Son günlerde sosyal medyada ve haberlerde yer alan, satış noktalarında son tüketim tarihi geçmiş gıdaların piyasaya arz edildiği yönündeki iddialara istinaden satış noktalarında resmi kontroller artırıldı.

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlileri, vatandaşların sağlığını korumak ve gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla resmi kontrollerini yoğunlaştırdı.

Son tüketim tarihi geçmiş ürünleri satışa sunduğu tespit edilen satış noktaları ve ürünlerle ilgili olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal işlem uygulandı.

Resmi kontroller yıl boyunca 7/24 esasına dayalı olarak yürütülmektedir

Resmi kontroller, işyerlerinin ve gıda maddelerinin taşıdığı sağlık riski esas alınarak hazırlanan yıllık denetim programları çerçevesinde yürütmektedir. Bunun yanı sıra, taklit ve tağşiş şüphesi ya da vatandaşlardan gelen şikâyetler doğrultusunda üretim, dağıtım, satış ve toplu tüketim noktalarının tümünde denetimler gerçekleştirilmektedir.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, merkez ve 39 ilçe müdürlüğünde görev yapan 789 kontrol görevlisi ile gıda güvenilirliğinin sağlanması, taklit ve tağşişin önlenmesi, tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması, haksız rekabetin engellenmesi amacıyla; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında 7/24 esaslı olarak resmi kontrol faaliyetlerini büyük bir titizlikle yürütmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında gıda etiketlerinde; özel mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla TETT belirtilmesi zorunlu olmayan günlük fırıncılık ürünleri, sirke, sakız gibi gıdalar hariç olmak üzere raf ömrünü belirten son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisi zorunlu bir bilgidir.

Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim (TETT) Tarihi Arasındaki Fark

STT, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Diğer bir ifade ile etikette belirtilen ve yapısına uygun koşullarda depolandığı sürece gıdanın mikrobiyolojik ve duyusal kalitesinin en iyi durumda olduğu süredir.  STT'si geçen gıda, mikrobiyolojik açıdan risk oluşturacak ve dolayısıyla insan sağlığını tehdit edecektir. Başta hayvansal kaynaklı gıdalar olmak üzere genellikle soğukta muhafaza edilen ve satışa sunulan, kolay bozulabilen gıdaların etiketlerinde STT belirtilmektedir.  STT'si geçen gıda; tat, koku, görünüş vb. duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemelidir.

Mevzuat gereği son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satışı yasak olup, tespiti halinde sorumlular hakkında yasal işlem uygulanmaktadır.

TETT, gıdanın etiketi üzerinde belirtilen koşullara uygun şekilde muhafaza edildiğinde, kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. TETT, STT'den farklı olarak gıdanın; tazelik, tat ve aroma gibi kalite kriterleri ve duyusal özelliklerine dayanılarak belirlenmektedir. Uygun muhafaza koşullarında ve ambalaj bütünlüğü bozulmadığı sürece oda sıcaklığında kolay bozulmayan bakliyat, makarna, bitkisel sıvı yağlar, alkolsüz içecekler, çay, kahve vb. gıdalarda TETT kullanılır.

Gıda satış noktaları ve gıda bankaları, TETT'si geçmiş bir gıdanın satış ve/veya bağışını yapacağı zaman, görünüş-koku-tadının ve ambalaj bütünlüğünün bozulmamış olduğuna yönelik kontrolleri yapmalı ve gıdayı uygun muhafaza koşullarında saklamalıdır.

 


Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Türkiye Genelinde Başlayacak Veri Derleme Faal ...
...
Sabiha Gökçen Havalimanı’Ndaki Gıda İşletmeler ...
...
14. Uluslararası Tarım Orman Ve İnsan Fotoğraf ...
...
İstanbul’Da Olası Afetlere Karşı Alınacak Önle ...
...
2025 Başvuru Dönemi Kırsal Kalkınma Destekleri ...
...
İstanbul’Da Genel Tarım Sayımı Toplantısı Gerç ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Bağdat Caddesi No: 307-309 Erenköy-Kadıköy/İSTANBUL

  • Telefon : 0 216 468 21 00

  • Faks : 0 216 355 37 15

  • E-Posta : istanbul@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI