İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İstanbul Kapalı Dikey Tarım Merkezi’nde İstanbul kadın milletvekilleri ile bir araya geldi. İstanbul Milletvekilleri Seda Gören Bölük, Tuğba Işık Ercan ve Yıldız Konal Süslü ile İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer'in de yer aldığı ziyarette; Parıldar’a, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sabri Bayhoca, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hatice Yağmur, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Ülker ile Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Dik eşlik etti.
Toplantıda misafirlere ilk olarak İstanbul Kapalı Dikey Tarım Merkezi’nin özellikleri ve kuruluş süreci hakkında bilgi verildi. Ardından misafirler, kapalı dikey tarım merkezindeki üretim alanlarını gezdi ve burada üretilen sebzelerden tatma fırsatı buldu.
İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 2022 yılının Aralık ayında, 20 milyonu aşan nüfusu ve sınırlı tarım alanı olan İstanbul’un merkezinde kuruldu. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ile özel sektör iş birliğiyle oluşturulan bu tesis, bir Kültür Merkezi binasının -8. katında yer almakta olup, 30 metre yerin altında bulunmasıyla dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim alanı olarak dikkat çekiyor.
Toplam 700 metrekarelik bir alana sahip olan tesisin, yetiştirme üniteleri 320 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Tesisin 4 katlı hidroponik sistemi, sıcaklık, nem, CO2, ışık, pH, EC gibi tüm üretim parametrelerini otomasyon yazılımı ile kontrol ediyor. Güneş ışığı yerine gelişmiş LED bitki büyütme ışıkları kullanılarak en yüksek kalite ve verimlilik sağlanıyor. Tesiste kullanılan tüm akıllı tarım teknolojileri Türkiye'de üretilmiş olup, hidroponik sistem sayesinde geleneksel üretime göre %99’a varan su tasarrufu sağlanıyor.
Geleneksel tarıma kıyasla, 320 metrekarelik bu alanda yapılan üretim, 20.000 metrekarelik bir tarım alanına eşdeğer. Tesiste ayrıca Kapalı Dikey Tarım üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Son 1,5 yıl içinde 82 farklı bitki türü (yeşil yapraklı sebzeler, üzümsü meyveler, tıbbi ve aromatik bitkiler vb.) test edilerek yetiştirme reçeteleri oluşturulmuş durumda.
Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra, tesiste üretilen ürünler yüksek besin değerine sahip olup, pestisit kullanılmadan yetiştirilmekte ve yakınlardaki lüks restoran zincirleri ile süpermarketlere satılmaktadır.
Merkezde yürütülen çalışmaların ana amacı, geleceğin tarım teknolojilerini tanıtmak, su israfını önleyerek çevre sorunlarına çözüm sunmak ve kapalı dikey tarım konusunda sektöre bilgi üreterek rehberlik etmektir.