Kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın kaliteli, ucuz ve sağlıklı gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması için su ürünleri kaynaklarımızı balıklandırmaya devam ediyoruz.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İpsala Su Ürünleri Üretim İstasyonu tesislerinde üretilen 1.681.000 adet sazan balığı yavrusu, 22.08.2024 tarihinde İstanbul'daki çeşitli göletlere salındı. Detaylar şu şekildedir:
- Arnavutköy ilçesi: Terkos Gölü-Balaban, Terkoz Gölü-Durusu, Sazlıdere Baraj Gölü, Sazlıdere Barajı (Domuzdere mevkii), Bolluca Göleti, Bolluca Mavigöl Göleti, İmrahor Göleti ve Yeniköy Gölü'ne toplam 930.000 adet,
- Beykoz ilçesi: Cumhuriyet Göleti, İshaklı Göleti, Mahmutşevketpaşa Göleti, Bozhane-Göllü Göleti ve Paşamandıra Göleti'ne toplam 58.000 adet,
- Çatalca ilçesi: Terkos Gölü'ne 30.000 adet,
- Pendik ilçesi: Ömerli Baraj Gölü'ne 10.000 adet,
- Sancaktepe ilçesi: Samandıra Göleti ve Ömerli Baraj Gölü (Paşaköy) toplam 210.000 adet,
- Sarıyer ilçesi: Kısırkaya Göleti'ne 5.000 adet,
- Silivri ilçesi: Gümüşyaka Göleti, Sayalar Göleti, Çayırdere Göleti, Küçüksinekli Göleti ve Değirmenköy Göleti'ne toplam 63.000 adet,
- Sultangazi ilçesi: Alibey Baraj Gölü'ne 100.000 adet,
- Şile ilçesi: Ömerli Baraj Gölü (Esenceli), Darlık Baraj Gölü, Karamandere-Saklıgöl, Kervansaray Göleti, Geredeli Göleti ve Oruçoğlu Göleti'ne toplam 275.000 adet.
Balıklandırma Programı Töreni; Beykoz Kaymakamı Faik Oktay Sözer, İl Müdürümüz Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcımız Rafet Aydın, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz Sabri İrfan Soysal, Beykoz İlçe Müdürümüz Melih Evgincan, Beykoz Göllü Mahalle Muhtarı Ahmet Ayvaz ile İl ve İl Müdürlüklerimiz bünyesinde çalışan teknik personellerimizin katılımıyla, Beykoz ilçesinde yer alan Bozhane-Göllü Göleti’ne 10.000 adet sazan balığı yavrusunun bırakılmasıyla gerçekleşti.
2015 yılından itibaren yürütmekte olduğumuz balıklandırma projemiz kapsamında, bugüne kadar göletlere toplam 4.848.500 adet balık bırakılmış oldu. Ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için, av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması suretiyle balık başta olmak üzere su ürünlerinin en az bir kez üremelerine imkân tanınması büyük önem arz etmektedir.
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, balıklandırma çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Su Kaynaklarının Balıklandırılması projesiyle iç sularda bulunan barajlardaki, göletlerdeki doğal yaşamı, dengeyi ve yaşam popülasyonunu desteklemek amacıyla sazan yavruları bırakıyoruz. 2015'ten bugüne kadar yaklaşık 4.848.500 adet yavru balığı göletlerimizle buluşturduk. Bu sene yaklaşık 1,7 milyon yavru sazan balığını, İstanbul'da iç sularımızla buluşturduk. Amacımız, su ürünlerinde avcılığın yanında amatör anlamda da spor amaçlı avcılığı desteklemek. İstanbul, bu açıdan çok önemli bir yer tutuyor ve 9 ilçemizde 30 noktada bu faaliyeti yerine getiriyoruz."
"1 Eylül itibarıyla başlayacak av sezonuna da değinen Parıldar, 2024'ün şöyle bir özelliği var; biz su ürünlerinde ve hayvancılıkta üretim planlamasıyla birlikte yıla başladık ve bu av sezonuyla birlikte de üretim planlamasının etkilerini, faydalarını çok daha ciddi göreceğiz. İstanbul'umuzun varlığından bahsetmek gerekirse, 1.973 gemi, 16.500 ruhsatlı balıkçımız ve 661 kilometrelik kıyı şeridimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 48 su ürünleri kooperatifimiz ve 57 balıkçı barınağımız var. Tüm bu çalışmalarla birlikte, balıkçılarımızla tüketicilerimize ekonomik, taze ve sürdürülebilir ürünler sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, bu sektöre yatırım yapmak isteyenlere de yol açmak ve ön ayak olmak için çalışıyoruz."