İstanbul'un denizlerinde, 2014'ten bugüne kadar 192 lokasyonda 4 milyon 982 bin metrekarelik alan tarandı, 212 adet hayalet ağ (322 bin 620 metrekare ağ) deniz dibinden çıkarılıp geri dönüşüme kazandırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında çalışmalar sürüyor.
Hayalet ağlar, ticari ya da amatör avcılık yaparken takılan, kopan veya bilerek bırakılan av araçları, sucul ekosistemdeki canlıların ölümüne neden oluyor.
Denizlerde veya iç sularda hayalet av araçları kaybolduktan sonra da avcılık faaliyetlerini devam ettirerek, sucul biyoçeşitliliğin tehlikeye girmesine sebep oluyor.
Balıkçılık camiasında bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla, Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce yürütülen “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” 2014 yılında uygulamaya geçilmiş olup, 2021 yılına kadar devam etmiştir.
İlimiz sınırlarında yer alan Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki bütün lokasyonlar taranmıştır. Proje kapsamında; 2021 yılına kadar 184 lokasyonda toplam 4 milyon 732 bin metrekare alan taranmış olup, 204 adet hayalet ağ (289 bin 620 metrekare ağ) deniz dibinden çıkarılarak geri dönüşüme kazandırılmıştı.
2017 yılı çalışmaları ile ilgili Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, İl Müdürlüğümüz ve TRT Genel Müdürlüğü arasında Belgesel Çekimi gerçekleştirilmiştir. ‘Dipteki Tehlike’ adlı belgesel, TRT Belgesel kanalında gösterilmiştir.
2022 YILI YAPILAN ÇALIŞMALAR
2022 Yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda;
Sahil Güvenlik, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, İBB Zabıta Daire Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği ve İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleriyle beraber yaklaşık 5.000 Metre uzunluğunda 15 bin metrekare ağ (kaçak dalyan ağı), 2 adet büyük pinter ve 2 adet büyük balık kafesi denizden çıkarılmıştır.
Proje kapsamına son olarak 15 Aralık tarihinde İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın katılımı, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, Sahil Güvenlik, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, İBB Zabıta Daire Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği, İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü, S.S. Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi, S.S. Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi iş birliğiyle Yeşilköy sahili açıklarında Adalar-Bakırköy arasındaki bölgeden hayalet ağlar çıkarılma çalışması gerçekleştirildi.
Etkinlikte 7 noktadan 6 bin metre uzunluğunda 7 adet olmak üzere toplam 18 bin metrekare hayalet ağın denizden çıkarılma işlemi gerçekleştirildi.
Böylece, 2022'de 250 bin metrekarelik alan taranarak, toplamda 33 bin metrekare hayalet ağ denizden çıkarıldı.
"DENİZLER HEM SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK İÇİN HEM DE DENİZİN YAŞAMI İÇİN HEPİMİZE LAZIM"
Etkinlikte konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, hayalet ağların denizin dibinde hem kirliliğe sebep olduğunu hem de ekosisteme zarar verdiğini söyledi.
25 maddelik müsilaj ile mücadele eylem planı içerisinde hayalet ağlar sorununun da olduğunu belirten Karaca: "Projemiz denizlerin, denizlerde terk edilmiş ağlardan temizlenmesini amaçlıyor. Denizde avcılık sırasında bilerek ya da bilmeyerek, denetimden kaçarken kopan ağlar deniz dibinde ve o bölgede hem kirliliğe yol açıyor, hem de denize zarar veriyor. Bu ağlar avlanmaya da devam ediyor. Avlanmaya devam ettiği için, sürdürülebilir balıkçılık açısından da tehlike yaratıyor. Bu çerçevede 2014 yılından bugüne yaklaşık 5 milyon metrekarelik alanı taradık. Buradan 322 bin 622 metrekare, terkedilmiş ağları temizledik, geri dönüşüme kazandırdık. Bu ağlar örneğin, sanat eserlerinde, file yapımı gibi birçok şekilde kullanıldı" diye konuştu.
Bu ağların bırakılmasının önüne geçilmesi için de çalışmalar yaptıklarını belirten Karaca, "Şu anda çıkarılan ağların kime ait olduğunu, kimin bıraktığını bilmiyoruz. Bakanlığımız bu konuda de bir proje başlattı. Buna göre, denizde avcılık yapan kişilerin av araçlarının tamamını markaladık, karekod sistemiyle. Oltadan, gırgır ağına kadar. Bu karekod sisteminin bize getirdiği nedir? Kime kayıtlıysa o ağ, kayıp bir av aleti bulunduğunda, kime aitse belirlenecek.
Yani o ağı atan kişi belli olacak. Bize bildirimde bulunduğunda, 'Benim ağım kayboldu, şu noktada kaybettim, düşürdüm' gibi, o noktada temizlik yapacağız. Bildirmedikleri takdirde işlem uygulanacak. Son günlerde, denizde 7 lokasyon için bu projeyi getirdik, toparladık. Bugün yaklaşık olarak 15 bin metrekarelik bir ağ vardı, onu da deniz dibinden çıkardık" dedi.
Terk edilmiş av araçlarının su ürünleri ve su ürünleri kaynaklarına verdiği zararın en aza indirilmesi, su ürünlerinin korunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla kısıtlı bütçe ve büyük emek harcanarak yürütülen proje ile doğanın korunmasına, çevre bilincinin geliştirilmesine ve denizlerimize sahip çıkılmasına katkı sağlayacaktır.