Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı' nın talimatı ile 24.01.2024-02.02.2024 tarihleri arasında özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde kızartmada kullanmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin resmi kontrollerin artırılacağı duyurulmuştu.
Bu kapsamda, kamuoyu farkındalığını artırmak amacıyla basın mensuplarının katılımıyla, 25 Ocak tarihinde İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın başkanlığında kontrol görevlileri ile birlikte Bağcılar'daki fast-food tarzı toplu tüketim yerlerine denetim yapıldı.
Karaca basın mensuplarına yaptığı açıklamada ; "Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatlarıyla 10 gün içerisinde toplu tüketim yerlerindeki kızartma yağlarına yönelik denetim gerçekleştirileceğini belirtti" ve şöyle devam etti: "Kızartma yağlarının belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen yağların yapısı bozulur. Ortaya çıkan kimyasallar da insan sağlığına çok ciddi zararlar verebilir. Bu noktada bizim eşik değerimiz polar maddede 25, sıcaklıkta da 180 derecedir. Herhangi bir işletmede yapılan denetimde ön tespit cihazımız ile bunun üzerinde bir değer bulduğumuzda numune alıp laboratuvara gönderiyoruz. Nihai durumda da kızartma yağının analiz sonuçları mevzuata uygun değilse 5996 sayılı Kanun'un ilgili hükmüne göre 29 bin 500 lira idari para cezası kesiliyor. Geçen yıl 68 tane numune aldık. Aldığımız 68 numunenin 22'sindin sonuçları olumsuz çıktı. Numune sayımızın az olmasının sebebi ön tespit cihazlarımız ile ölçüm yapmamız. Eğer ön tespitte 25'in altında bir polar madde değeri var ise numune almamıza gerek yok."
“İlimiz genelinde, 728 kontrol görevlisi ile gıda kontrol faaliyetlerimiz titizlikle devam edecektir."
Karaca, tarladan çatala anlayışı ile gıdanın üretiminden tüketimine kadar bütün aşamalardaki denetimlerin aralıksız yürütüldüğünü belirterek ilimizde de 728 aktif kontrol görevlisi ile 7/24 esasına dayalı gıda denetimlerinin titizlikle yürütülmeye devam edeceğini belirtti.
İstanbul'da 2023 yılında; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde toplam 228 bin 595 resmi kontrol gerçekleştirilmişti.