T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZDEN ULUSAL BASINA RÖPORTAJ

Yayın Tarihi : 9.08.2019

Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Bu kapsamda “Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünleri” olarak tanımlanan takviye edici gıdaların üretim, işleme ve dağıtım aşamalarındaki resmi kontroller; 39 İlçe Müdürlüğümüzde görevli 750 den fazla kontrol görevlisi tarafından 7 gün 24 saat esasına göre resmi kontrole tabi tutulmaktadır.
Takviye edici gıdalar ithal ve yerli üretim olabilir, piyasaya arz edilecek her bir takviye edici gıda için onay alınması zorunludur, son tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulur, dökme olarak satılamaz.
    Bugün itibarıyla ülkemizde 6239 takviye edici gıda onaylanmış olup, bunlardan 2374 yerli, 1615 adedi ithal olmak üzere toplam 3989 takviye edici gıdanın onay işlemleri İl Müdürlüğümüzce yapılmıştır.
 Takviye edici gıdaların etiketinde;  aşağıdaki ifadelerin beyan edilmesi gerekir:
“Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın.” ifadesi.
“Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez.” ifadesi.
“Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.” ifadesi.
“İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz.”  ifadesi. (Yüksekliği en az 3 mm punto büyüklüğünde olacak şekilde olmalıdır.)
“Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın.” ifadesi.
    İlimizde 2019 yılı başından bu yana geçen 8 aydan fazla süre içerisinde 17.736 üretim yeri, 61.204 satış yeri ve 61.265 toplu tüketim yerinde resmi kontrol yapılmıştır.  Yapılan resmi kontroller sonucunda yaklaşık 3000 işletmede uygunsuzluk tespit edilmiştir. Uygunsuzluk tespit edilen işletmeler hakkında 5996 sayılı kanun gereğince 2.838 İşletme hakkında 17.313.418 TL. İdari para cezası, 45 işletme hakkında savcılığa suç duyurusu yapılmış ve 91    işletme faaliyetten men edilmiştir.
    Bunun yanında etiket bilgilerinde yazmayan Sildenafil, Tadanafil ve Subutramin tarzı farmasötik ve afradizyak etkili bileşenlerin kontrolsüz tüketilmesinin ölümlere sonuç vereceğini belirterek, benzin istasyonları ve tekel bayiileri gibi yerlerde satılan alkolsüz içecek, kalp şeklinde çikolatalar ve toz bitkisel karışımların tüketilmemesini, Bakanlığımızın internet sitesinde yayınlanan ifşa listesine takip edilmesini gerektiğini belirtti.