T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BASIN BÜLTENİ

Yayın Tarihi : 26.07.2019

 İstanbul’da Kurban Bayramı Öncesi Tüm Hazırlıklar Tamamlandı ve Gerekli Önlemler Alındı Yaklaşan Kurban Bayramı Öncesi vatandaşlarımızın dini vecibelerini rahatlıkla yerine getirmeleri, sağlıklı kurbanlık hayvanların temini ve satın alınan kurbanlıkların gerekli hijyenik koşullarda kesimlerinin sağlanması, İller arası kurbanlık hayvanların sevkleri nedeniyle olası salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerini ortadan kaldırmak ve diğer sorunların önceden tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerimiz ve diğer paydaş kurumlar ile mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmalarımızı yürütmekteyiz. İlimize kurbanlık hayvanların girişi 27/07/2019 tarihinde başlayacak olup İstanbul’a kara ve deniz yoluyla giriş yapılan noktalar tamamen kontrol altına alınmıştır. Özellikle Riva ve Çamlıca canlı hayvan sevk kontrol noktasında alınan tedbirler neticesinde kaçak hayvan girişini önlemek amacıyla canlı hayvan taşıyan nakil araçları tek tek kolluk kuvvetlerimizce durulmakta ve 7 gün 24 saat esasına göre çalışan Veteriner Hekimlerimizce hayvanların belge ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır. 
 Yurtiçi veteriner sağlık raporu bulunmayan, küpesiz ve belgesiz hiçbir hayvanın sevkine izin verilmeyecektir. Gerekli belgeleri bulundurmayan yetiştiricilere ve nakil araçlarına cezai işlem uygulanacak olup, canlı hayvanların mevzuat gereği işlemlerinin tamamlanması için Tuzla Canlı Hayvan ve Et Borsasında karantina altına alınmaktadır. Öte yanda 2010 yılından kazandığımız “Trakya Bölgesinin Şap Hastalığından Aşılı Arilik Statüsünün” sürdürülebilmesi için Avrupa Yakasına sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların Bakanlığımızca yayımlanan Genelge şartlarını yerine getirmeleri durumunda sevklerine izin verilecektir. Avrupa Yakasına kaçak geçtiği tespit edilen kurbanlık hayvanlar mecburi kesime sevk edilecek ayrıca hayvan sahibi ve nakil aracına cezai işlem uygulanacaktır. Yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamaması için bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. İlimizde kurban satışı ve kesimi yapılacak yerlerle ilgili çalışmalarda sürdürülmektedir. 
Komisyonlarca belirlenen Kurban satış ve kesim yerlerinde tam zamanlı çalışma esaslı Veteriner Hekimler görevlendirilerek Ülkemizin hayvan mevcudiyetinin korunması amacıyla gebe ve damızlık hayvanların kurbanlık olarak Pazar yerine girmelerine, satışına ve kesimine izin verilmemesi için çeşitli önlemler alınmıştır. Bakanlığımız tarafından hazırlanan Kurban Rehberi kitapçıkları ve afişleri vatandaşların daha sağlıklı bilgilere ulaşması için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize gönderilmiş ve İlçe Müdürlüklerimizce dağıtımına başlanmıştır. Ayrıca Hayvan Sağlığı ve Refahı(HaySag) adlı akıllı telefon uygulaması ile vatandaşlarımız aldıkları kurbanlık hayvana ait bilgilere ulaşabileceklerdir. Tüm alınan önlemlerin yanı sıra vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Mutlaka kurbanlıkların belirlenen kurbanlık satış yerinden alınması ve kesim yerlerinde kestirmeleri, Köy ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerinde usulüne uygun, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapmaları, Cadde sokak ve park yeri gibi kamuya açık alanlarda kesim yapmamaları, Aldıkları hayvanların kulak küpelerini, pasaportlarını ve doğum tarihlerini kontrol etmeleri, Çok zayıf, yüksek ateşli, nefes darlığı, öksürük, kanlı ishal , burun akıntısı olan, kılları karışık ve mat, bakışları ve dış görünüşü canlı olmayan hayvanların alınmaması gerekmektedir.