T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 28.09.2018
Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülmekte olan "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesinin"  Bitlis ve İstanbul illerinde uygulanan alt projelerine ait 2018 yılı hakedişe esas Proje Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Yusuf Kaplan başkanlığında yapılan toplantıda, Proje Liderleri Prof. Dr. M.İhsan Soysal ve Doç. Dr. Ayhan Yılmaz tarafından “2018 Yılı Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Alt Projeleri” ile ilgili sunum yapıldı.
Ayrıca toplantıda, Yürütme Kurulu Toplantısı Karar Tutanağı hazırlanarak kurul tarafından imza altına alındı.

Toplantıya İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nazif Koca, Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Asak, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ramazan Aytekin, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İlyas Akbaş, Proje Liderleri Prof. Dr. M.İhsan Soysal, Doç.Dr Ayhan Yılmaz, İstanbul ve Bitlis Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanları ve Başkan yardımcıları ile Birlik Proje Teknik Elemanları katıldı.

Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi, İlimizde İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi ve İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğince yürütülmektedir. Projenin özü mandaların yerinde süt ve döl kontrollerini içermektedir. Proje uygulandığı işletmelerde süt ölçümleri, malakların doğum ağırlıkları, 6 aylık ve  1 yaşındaki ağırlıkları ölçülerek kayıt altına alınmaktadır. Ölçümler sonucunda düşük verimli hayvanlar sürü dışına çıkarılıp, yüksek verimli hayvanlardamızlık olarak sürüde tutularak değerlendirilmektedir. Ayrıca çeşitli verim özellikleri kayıt altına alınan damızlık değeri yüksek erkek bireyler tespit edilerek, işletmeler arası boğa transferleri ile kan değişimi sağlanarak sürü içindeki kan yakınlığından kaynaklı akrabalı yetiştiriciliğinin önüne geçilmektedir.

İstanbul İlinde Arnavutköy, Çatalca, Eyüp ve Silivri ilçelerimizde 63 işletmede devam eden projede; 1822 baş dişi, 33 baş erkek olmak üzere 1855 baştan oluşan geliştirme sürüsü mevcuttur. İlimizde projenin 2011-2017 yılları arasında uygulanan 7 yıllık döneminde toplam 9.290.300 TL destek ödemesi yapılmıştır.2018 yılında da anaç manda başına 850 TL damızlığa ayrılan yavru başına 200 TL destek ödemesi verilecektir.