T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Et İşletmelerinin Denetimi İçin Eğitim Verildi

Yayın Tarihi : 24.09.2018
Bakanlığımız ile Fransa-Macaristan Konsorsiyumu ile ortak yürütülen, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Et İşletmelerinin Denetimi – Eğitici Eğitiminin ikinci oturumu 17-20 Eylül tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapıldı. 

Fransa Tarım ve Gıda Bakanlığı, Et ürünleri sektörü için Ulusal Referans Uzman Loire Bölge Müdürlüğü, Bölgesel Gıda Servisi Veteriner Halk Sağlığında Denetçi Veteriner Dr. Gaëlle LATTARD, Bretagne, Normandie ve DOM bölgeleri için et ürünleri sektöründe kaynak uzmanı Morbihan, Yerel Veteriner Servisi Kıdemli Veteriner Teknisyen Nadine GUILLOME ve Bourgogne, Franche-Comté, Rhône-Alpes ve Korsika için et ürünleri sektöründe kaynak uzmanı, Aube Yerel Veteriner Servisi Kıdemli Veteriner Teknisyeni Amélie LACROIX’ in eğitici olduğu toplantıya; Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile değişik illerden 30 veteriner hekimin yanında ilimizden 18 veteriner hekim katıldı. 
Toplantının açılışında konuşma yapan İl Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca; ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı ilimizde 110 bin civarında gıda işletmesinin, 400’e yakın parçalama ve et işleme tesisinin faaliyet gösterdiğini, bu yıl içersinde 150 bin resmi kontrol yapıldığını, 2018 yılında 200 binden fazla resmi kontrol yapılmasının hedeflendiğini bildirerek, yapılacak eğitimin yararlı olacağına inandığını belirtti.

Dört gün süren eğitimde gıda güvenilirliği üzerine teorik ve pratik olarak et parçalama ve işleme tesislerinde risk analizine dayanan bir Gıda Güvenilirliği Yönetim Sisteminin uygulanmasına odaklanan eğitimde;  ülkemizde kırmızı ve kanatlı eti parçalama ve işleme tesislerinde yapılan denetimler, AB Eşleştirme projesi çerçevesinde yazılan yeni Türk denetim araçlarının (genel ve sektörel resmi kontrolformları ve denetim kılavuzları) tanıtılması, bu yeni araçların kullanımına ilişkin Türkiye’deki pilot il müdürlüklerinden gelen geri bildirimler, parçalama ve işleme faaliyetleriyle ilişkili spesifik tehlikeler, parçalama ve işleme tesisleriyle ilgili mikrobiyolojik kriterlere ilişkin AB Tüzüğü, parçalama tesislerinde proses hijyeninin kontrolü, kıyma işletmelerinde proses hijyeninin kontrolü, parçalama tesislerinde proses hijyeninin kontrolü ve resmi kontrol formlarının kullanımına ilişkin Fransa ve Türkiye’den vaka çalışmaları yapıldı.