T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBAN HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 19.05.2023

​18 Mayıs 2023 tarihinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak başkanlığında “Kurban Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı” İstanbul'da yapıldı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonluğunda düzenlenen toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme ve Altyapı Daire Başkanı Emre Gürçay, Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Sarıtosun, Şap Enstitüsü Müdürü Ertan Ağtürk, Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Kesmen, Bölge illerinden Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Bursa, Sakarya ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürleri İle Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri, paydaş kurumlardan: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü,  İl Müftülüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü, DSİ 14. Bölge Müdürlüğü, İl Ticaret Borsası ve Yavuz Sultan Selim Otoyolu İşletmesi (ICA) ilgili temsilcileri katıldı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsmet ÜNAL, 2022 yılı Kurban Hizmetleri çalışmalarına dair bilgi verdi. Kurban Bayramı sürecinde bölgedeki hayvan hareketlerinin takip edildiğini, kesim yerlerinin denetlendiğini ve şap hastalığına karşı tedbirlerin alındığını belirtti. İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Günay ÖZTÜRK ise konuşmasında Trakya Bölgesinin Şap Hastalığından Ariliğine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak yaptığı konuşmada, Trakya Bölgesinin 2010 yılında Şap Hatalığından arilik statüsüne kavuşmasının büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Bu statünün korunması için paydaş kurumlarla işbirliği içinde çalışmanın gerekliliğine dikkat çeken KOÇAK, Kurban Dönemlerinde bu işbirliğinin daha da önem kazandığını söyledi. Anadolu'da SAT-2 Şap Hastalığına karşı alınan tedbirleri de anlatan KOÇAK, hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Toplantının sonunda karşılıklı soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. Trakya Bölgesinin Şap Hastalığından Ariliğinin sürdürülmesi için yapılması gerekenler ele alındı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak kurumların Kurban Bayramı sürecini koordineli bir şekilde yürümesi gerektiğini vurgulayarak katılımcılara teşekkür etti.​