T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YILBAŞI ÖNCESİ ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI VE SUNUMU YAPILAN MEKANLARDA DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Yayın Tarihi : 30.12.2022
Yılbaşına sayılı günler kala tüketimi artacak olan alkollü içki ile ilgili; sahte/kaçak ve/veya izinsiz içki satışı ve buna bağlı alkol zehirlenmesi olaylarının önüne geçebilmek amacıyla alkol satışı ve sunumu yapılan işyerlerinde İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Kuzey Marmara Grup Komutanlığı ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Denetimlerde işletmelerin alkollü ürün satış ve tüketimi yapmalarına izin veren TAPDK Belgelerinin olup olmadığı, satışı yapılan ürünlerin bandrolleri ve işyerlerinin hijyen kurallarına uyup uymadıkları kontrol ediliyor. 

İstanbul Boğazında gezi ve eğlence hizmeti veren teknelerde yapılan denetime bizzat katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca şunları belirtti:

"Yılbaşı öncesinde alkollü mekanların, eğlence yerlerinin denetimlerine hız veriyoruz. Son bir haftada bütün ekiplerimiz, karada Emniyetimizle, Jandarmamızla, denizde de Sahil Güvenlik Komutanlığımızla beraber alkol denetimlerini arttırdık. Kaçak alkol, bandrolsüz alkol, izinsiz satış yeri var mı, bununla ilgili denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Bugün de Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerimizle beraber Boğaza açılacak teknelerde denetimlerimizi gerçekleştirdik. Denetimlerde ilk önce evraklarını kontrol ediyoruz. Barkod okuma cihazlarıyla alkollerin bandrollerini kontrol ediyoruz. Ayrıca işletmelerin; alkol sunumuyla ilgili belgeleri var mı? Hijyen belgeleri var mı? Ruhsatları var mı? Bunların hepsine dikkat ediyoruz. Yaptığımız denetimlerde sadece bandrol kontrolü yapmıyoruz aynı zamanda numune alıp İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüzde gerekli tetkikleri ve analizleri yaptırarak ona göre işlem uyguluyoruz. 2022 yılı içerisinde yaklaşık 2 bin 500 tane numune alındı. Bunlardan 17 tanesinde olumsuzluk tespit edildi. Bugüne kadar 235 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. 5 bin 800 işletmemize yaklaşık 70 milyon liraya yakın idari para cezası kestik. Biz, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu çerçevesinde 7 gün 24 saat esasına göre 800 denetçimizle, 39 ilçede sahadayız. Özellikle vatandaşlarımızın yılbaşı öncesinde alkolle ilgili bilindik yerlerden bilindik markaları kullanmasını istiyoruz. Alkolle ilgili zehirlenmeler olumsuzluklara sebep oluyor. En iyi denetleyici tüketicinin kendisidir" diye konuştu.  

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması için bütün ekipleriyle 7 gün 24 saat esasına göre sahada çalışmaya devam edecek.