T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA'NIN EN DERİN 2. KAPALI DİKEY TARIM UYGULAMA MERKEZİ İSTANBUL'DA AÇILDI

Yayın Tarihi : 9.12.2022

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin katılımıyla, Kağıthane Yeni Kültür Merkezi'nin -8 katında, yerin 30 metre aşağısında bulunan Dünya'nın en derin 2. Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi Kağıthane'de açıldı.

Açılış törenine; Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Kağıthane Kaymakamı Tahir Şahin, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Dik, Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, proje ortağı İGSAŞ İstanbul Gübre Sanayii Genel Müdürü İlkay Ünal, proje çözüm ortağı Mygos Teknoloji San. ve Tic. A.Ş temsilcileri Mert ve Yavuz Gösterişli,  siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Bakan Kirişci yaptığı konuşmada; İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nin dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olduğunu belirterek, "İlk hasadı da az önce yaptık. Hasat ettiğimiz ürünler, raf ömrü kısa olan ürünler. Bu ürünlerin en temel sorunu; çok narinler, dikkatle hasat edilmesi ve dikkatle nakledilmesi gereken ürünler. Lojistik önemli bir maliyet unsuru. Lojistik maliyetlerden de kurtulabildiğiniz bir yer. Böyle bir mekanda bu üretimin yapılabiliyor olması, bilhassa gençlerimize, yani tarımın o klasik usullerle yapıldığı gibi, bu şekilde en üst düzey teknoloji kullanılarak nasıl üretime dönüştürülebildiğini göstermek adına çok önemli. Tabii ki geleneksel tarımı da koruyacağız, geleneksel tarımın da kendine göre avantajları var, bunlarla ilgili çalışmalar şu anda da yürüyor.

Biz her halükarda toprağı korumaya devam edeceğiz. Su fakiri olmasak bile su zengini de değiliz, suyumuzu da korumaya devam edeceğiz. Toprağın korunduğu, suyun korunduğu, kimyasalların hiç kullanılmadığı, gübrelerin de minimum düzeyde kullanıldığı, sadece gün ışığını çağrıştıran LED aydınlatma ile fotosentez sürecinin gerçekleştirildiği bir süreci burada vatandaşlarımıza göstermek istiyoruz ama bilhassa gençlerimizin buraları ziyaret etmesini bekliyoruz. Bir şehrin her şeyden önce kendine yetmesini istiyoruz. Bundan dolayı da kent tarımını önceliyoruz." dedi.

Açılış töreninde konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir, kapalı dikey tarım uygulama merkezi ile ilgili "275 metrekarelik alanda 20 dekara eşdeğer bir üretim sunmaktadır. Yüzde 95 su tasarruflu, yıl boyu üretim yapılan sıfıra yakın zirai ilaçlama ile kıvırcık ve fesleğen üretimi yapılmaktadır. Karbon ayak izini azaltmak için büyük bir adım atıldı." sözlerini ifade etti.

Konuşmalar ve kurdele kesiminin ardından Bakan Kirişci ve beraberindekiler, merkezi gezerek gazetecilere bilgi verdi. Öğrencilerle bir araya gelen Kirişci, merkezdeki ilk hasadı da yaptı. Kirişci daha sonra, hasadını yaptığı ürünleri basın mensuplarına ikram etti.

4 Milyon 100 Bin TL Bütçeye Sahip Merkez, 700 Metrekarelik Otopark Alanında Kuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ve özel sektör iş birliğiyle hayata geçirilen İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde bitkiler, yapay ışık ile fotosentez yapacak.

Dikey tarımda, geleneksel yöntemlere göre 10-40 kat daha fazla verim alınabilirken, dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olan merkezde kullanılan teknoloji, Türkiye'de deniz altında veya uzayda üretim yapma imkanı da sağlayacak.

Artan nüfus ve iklim krizi karşısında doğa ile dost yeni teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen, 30 metre derinlikte yapay ışık ile bitkisel üretimin yapılacağı İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, bir otoparkın eksi sekizinci katında, eksi 30 metre derinlikte oluşturuldu.

4 milyon 100 bin TL bütçeye sahip merkez, Kağıthane ilçesindeki Yeni Kültür Merkezi Kompleksi'nin toplam 700 metrekarelik otopark alanında kuruldu.

Projede kullanılan akıllı tarım teknolojilerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi ve uygulanmasında çözüm ortağı olarak yine özel sektörün deneyimlerinden yararlanıldı.

Kurulumu 28 Eylül 2022'de tamamlanan merkezde 30 Eylül 2022 itibarıyla ilk tohumlar ekildi. İlk tohum olarak ekilen kırmızı kıvırcık marul, kıvırcık ve İtalyan fesleğeninin aralık ayının ikinci yarısından itibaren hasat edilmesi planlanıyor.

Kent merkezinde yapılan bu tarımsal faaliyet ile üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılarak lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, zayiatın azaltılması, şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması hedefleniyor.