T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AV SEZONUNUN AÇILMASIYLA SU ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DENETİMLER DE ARTTI

Yayın Tarihi : 14.09.2022

Su ürünleri av sezonunun açılmasıyla birlikte İstanbul'da su ürünlerine yönelik denetimler de sıklaştı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Kuzey Marmara Grup Komutanlığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve İ.B.B. Zabıta Daire Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği'nden oluşan 120 kişilik ekip 7 tekne ile birlikte İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Karadeniz ve Gürpınar Su Ürünleri Hali'nde denetim yaptı.

İstanbul kıyılarında ve boğazda avlanan balıkçı teknelerine çıkan ekipler, avlanan balıkların boyları ve teknelerin evraklarını kontrol etti. Daha sonra Gürpınar Su Ürünleri Hali'ne geçen ekipler, burada satışa sunulan balıkların boylarını ölçtü.

"1 Eylül itibarıyla yaptığımız denetimlerde 5 ton su ürününe el koyduk" 

İl Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca,"1 Eylül itibarıyla yaptığımız denetimlerde 5 ton su ürününe el koyduk. 2 tane kaçak avlanan midye teknesine, 1 tane trol teknesine el koyduk. Yaklaşık olarak 300 bin lira civarında idari para cezası uygulandı. Bu 13 günlük bilanço. Bu sene gördüğümüz kadarıyla boylarla ilgili çok büyük bir sıkıntı yok. Bereketli bir sezon yaşıyoruz. Birçok teknemiz de Karadeniz'de palamut avındalar. İnşallah daha az sorunlu bir sezon geçireceğiz" dedi. Sürdürülebilir avcılık için her balığa ömründe bir kere üreme fırsatı vermemiz için balıkları yasal asgari boyda avlamamızın önemini vurgulayan Karaca, "Hamsi balığında 9 santimetre, istavritte 13 santimetre, palamutta 25 santimetre, lüferde 18 santimetre balık boyuna dikkat etmemiz lazım. Tüketiciye, bu boyların altındaki balıkları almamalarını tavsiye ediyoruz. Onlar almazlarsa balıkçımız da bunları tutmaz" ifadelerini kullandı.