T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2022 YILI KURBAN HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI İSTANBUL’DA YAPILDI

Yayın Tarihi : 10.06.2022
10 Haziran 2022 tarihinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK başkanlığında ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla “2022 Yılı Kurban Hizmetleri Değerlendirme” toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Toplantıya; Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK, İstanbul Vali Yardımcısı Uğur ALADAĞ, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram SERTKAYA, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme ve Altyapı Daire Başkanı Emre GÜRÇAY, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Alım ve Üretim Daire Başkanı İbrahim SARITOSUN, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Yalova Balıkesir, Bursa ve Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürleri, İl Müdür Yardımcıları ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri, Şap Enstitüsü Müdürü, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İl Ticaret Borsası, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi (ICA) temsilcileri katılım sağladı.

Ev sahipliğimizde gerçekleşen toplantı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA’nın açılış konuşmasını takiben İstanbul Vali Yardımcısı Uğur ALADAĞ’ın konuşmalarıyla başladı. Sayın ALADAĞ konuşmalarında, Kurban çalışmaları kapsamında Trakya Bölgesinin şap hastalığından arilik statüsünü korumak için özveri ve işbirliği içerisinde çalışan tüm kamu kurumlarına teşekkürlerini sundu. 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak konuşmasında Trakya’nın 2010 yılında elde ettiği şap hastalığından arilik statüsünün önemi ve özellikle Kurban Bayramı döneminde bu statüyü korumak için tüm kamu kurumlarının işbirliği içerisinde çalışması hususlarını özellikle vurguladı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram SERTKAYA yaptığı sunumda ülkemiz genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları ile bunların içinde kurban olabilecek nitelikte hayvan sayıları hakkında istatistiki verileri paylaşarak Trakya Bölgesi’ne sevk olabilecek hayvan sayıları göz önünde bulundurulduğunda bu yılda Trakya Bölgesi’nin kurbanlık hayvan tedariğinde problem yaşanmayacağının öngörüldüğünü belirtti. 

Programa Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ yeni açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ve il genelinde Kurban Döneminde alınan önlemler hakkında yaptığı sunu ile devam edildi. Sonrasında İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA 2022 yılı Kurban Hizmetleri çalışmaları ile geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalara dair sunum yaptı.  İl Müdürümüz konuşmasında; İstanbul ili hayvan varlığı ve işletme sayıları, İstanbul iline kurbanlık olarak gelen ve kesilen hayvan sayıları, yıllara göre yapılan yol kontrolleri ve uygulanan yaptırımlar, İstanbul’da hayvan hareketlerinin kontrolü konusunda yapılan çalışmalar, kurban satış ve kesim yerlerinde alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2020/06 sayılı Genelgesi doğrultusunda Trakya’nın şap hastalığından ariliğinin korunması amacıyla yıl boyunca yapılan yol kontrollerine ilave olarak Kurban Bayramı öncesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Avrasya Tünelinde 7/24 esasına göre denetim yapıldığını, Trakya’ya sevk şartlarını taşımayan hayvanların geçişlerine izin verilmediğini belirtti.

Sunumlarını gerçekleşmesinin ardından Soru-Cevap şeklinde devam eden toplantıda, tüm kamu kurum ve kuruluşları ve paydaş kurumlar ile Trakya Bölgesine yapılacak hayvan sevkleri hususunda alınacak tüm tedbirler derinlemesine istişare edildi, tüm kurumlar ile beraber koordineli bir şekilde sürecin yönetilmesi hususlarında gerekli kararlar alınmıştır.