T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MALTEPE AÇIKLARINDAKİ TEMİZLİK ÇALIŞMASINDA DEV HAYALET AĞ ÇIKARILDI

Yayın Tarihi : 9.06.2022
Maltepe açıklarında deniz ekolojisine zarar veren 5 bin metrekare boyutundaki dev hayalet ağı, ekiplerin 2 günlük çalışmaları sonucu yaklaşık 30 metre derinlikten su yüzeyine çıkarıldı.

"Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri dolayısıyla deniz ekolojisine zarar veren yaklaşık 5 bin metrekare boyutundaki hayalet ağ çıkarıldı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve İstanbul Gedik Üniversitesi işbirliği ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) Timi’ne bağlı 8 dalgıç ve İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi bölüm Başkanlığı Su Altı Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı 4 dalgıç’tan oluşan 12 kişilik dalgıcın da yer aldığı ekip, 2 günlük bir çalışma yaptı. 30 metre derinlikten su yüzüne çıkartılan 120 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki dev hayalet ağın, 10 yıldır denizde olduğu ve üzerinde hala deniz yaşamının devam ettiği belirlendi. 

Hayalet ağın çıkartılması çalışmasını İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, İl Tarım Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hacı Mehmet Güner yerinde izledi. 

Hayalet ağların, balıkçıların bilerek veya bilmeyerek bıraktıkları ağlar olduğunu dile getiren İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, ağları deniz altını gösteren robotlarla ve balıkçılarla yaptıkları anketler sayesinde tespit ettiklerini söyledi.

"Proje kapsamında 290 bin metrekare ağ çıkarıldı"

Karaca, Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'nin 2014 yılında başladığını belirterek, "Hayalet ağlar denizlerdeki biyoçeşitliliği etkiliyor. Yüzlerce yıl bozulmadan kalabiliyorlar. Proje kapsamında 4 milyon 732 bin metrekare alanı taradık ve 290 bin 620 metrekare ağ çıkarıldı." dedi.

Hayalet ağ temizliğinin müsilaj eylem planının içinde de yer aldığını ifade eden Karaca, projenin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve İstanbul Gedik Üniversitesi iş birliğiyle devam edeceğini bildirdi.

“Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ”

İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölüm Başkanı Güvenç Sorar, “Açıkçası çok mutluyuz, daha doğrusu biraz burukluk var. Tabii denizlerinizden bu tür şeyleri çıkartmak bir burukluk veriyor bize. Ama bunları temizlemiş olmanın da açıkçası mutluluğu var. O yüzden büyük bir ağ çıkardık. Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ, o yüzden de hem balıkların yaşamını kurtarmış olmanın, hem canlı yaşamını eskiye döndürme çabalarının bu bir sonucu aslında” ifadelerini kullandı.