T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YILBAŞI ÖNCESİ ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI VE TÜKETİMİ YAPILAN MEKANLARDA DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Yayın Tarihi : 29.12.2021


Beşiktaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ortaköy'de alkollü içki satışı ve tüketimi yapılan mekanlarda denetim gerçekleştirdi. Satış belgesi, hijyen ve bandrol kontrollerinin yapıldığı denetimde bir tekel bayisine satış belgesi olmadan alkollü içki sattığı için 13 bin lira para cezası kesilirken, ürünlere el konuldu.

Beşiktaş İlçe Müdürlüğümüz denetim ekipleri tarafından yılbaşı öncesi alkollü içki satışı ve tüketimi yapılan mekanlarda yapılan denetimlere İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile İl Müdürümüz Sayın Ahmet Yavuz Karaca, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Sayın Sami TÜRKMENLİ ve Beşiktaş İlçe Müdürümüz Sayın Mine Sevil KARA da katıldı. Mekanların ilgili belgeleri ve hijyen kurallarına uygunluğu kontrol edilirken, mobil barkod okuma cihazıyla da alkollü içkilerin bandrolleri kontrol edildi.

13 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

Ekiplerin ilk olarak denetim yaptığı bir tekel bayisinde satış belgesi olmadan alkollü içki satışı yaptığı tespit edildi. Söz konusu işletmeye 13 bin lira para cezası kesilirken, alkollü içkilere de el konuldu. Denetimler sırasında, bandrolsüz içki bulunduran bir bara işlem yapılırken, hijyen kurallarına uymadığı tespit edilen bir başka işletmeye ise uygunsuzlukları gidermeleri için 40 gün süre verildi.

Bizzat denetimlere katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca yaklaşan yılbaşıyla birlikte alkollü içki satış ve sunumu yapılan mekanlarda denetimleri sıklaştırdıklarını ifade ederek şunları belirtti:

"Biz, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu çerçevesinde 7 gün 24 saat esasına göre 750 denetçimizle, 39 ilçede sahadayız. Bu sene yaklaşık olarak 127 bin 500 işletmemizde 232 bin 718 resmi kontrol yaptık.

"Yaptığımız resmi kontrollerden uygunsuz çıkan yaklaşık 4 bin 611 işletmeye de 37 milyon 900 bin liralık bir idari para cezası uyguladık. Bunun yanında yine 6 bin 657 adet numune alındı. Bunun 648 tanesinde uygunsuzluk tespit ettik."

"İlimizde yaptığımız alkollü içki denetimlerinde bizim aradığımız özellikler şunlar: Bir işletmenin ilgili satış belgesi var mı? 2021 için faal satış belgesi var mı? Nitekim ilk yaptığımız yerde vatandaşımız satış belgesini bize ibraz edemediği için idari işlem uyguladık."

"Bir başka işletmede bandrolsüz bir ürün tespit edildi. Orada da işlem uygulayacağız. Alkollü içkilerin mobil bandrol cihazıyla inceleyip kaçak veya sahte olup olmadığını kontrol ediyoruz."

"Bunun yanında 5996 sayılı Kanuna göre hijyen denetimi yapıyoruz. En son denetim yaptığımız işletmenin hijyen kurallarıyla uygunsuzluklar vardı. Uygunsuzlukları gidermesi için işletmeye süre verildi. Verdiğimiz sürenin sonunda eksikliklerini gidermezse işlem uyguluyoruz."

"İZİNSİZ OLAN YERLERDEN ALKOL ALMASINLAR"

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yılbaşı öncesi vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde çağrı yaparak; vatandaşları kaçak, sahte alkollü içkilere karşı dikkatli olmaları ve orjinal açılmamış ürünleri, ilgili izinlere sahip işyerlerinden tedarik etmeleri konusunda uyardı.

 "Vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz; izinsiz olan yerlerden alkollü içki almasınlar. Biliyorsunuz birçok vatandaşımızın canı yandı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve Jandarma Komutanlığı ekipleri ile beraber 39 ilçemizde yaklaşık olarak bir haftadır yoğun bir şekilde alkollü içki denetimlerimizi yürütüyoruz. Tespit edilen uygunsuzluklar hakkında işlem uygulayıp ürünlere de el koyuyoruz."

Karaca; "Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması için yedi gün yirmi dört saat bütün ekiplerimiz çalışmaya devam ediyorlar. Denetimlerimiz yılbaşına kadar aralıksız bir şekilde özellikle alkollü içki sunumu yapan işletmelerde devam edecek." dedi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 39 İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen alkollü içki denetimlerinde, alkollü içki satışı ve sunumuna dair izni olmayan işletmelere idari para cezası uygulanıyor. Bandrol okuma cihazı ile içkilerin bandrolleri kontrol ediliyor sahte bandrol olduğu tespit edilen ürünler ile bandrolsüz içkilere el konuluyor. Bu ürünlerle ilgili işlemler, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereği Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği halinde yürütülüyor.

Şüphe üzerine alınan numunelerin laboratuvarda yapılan muayene ve analizleri sonucunda mevzuata uygunsuzluk tespit edilmesi halinde 5996 sayılı Kanunun 40 ncı maddesi birinci fıkrası (d) bendi gereği idari para cezası uygulanıyor. Numunenin insan tüketimine uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda ise kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdaları piyasaya arz edenler ile üreten veya ithal eden işletmeler, adli yaptırım uygulanmak üzere Cumhuriyet Savcılığına bildiriliyor.