T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İSTANBUL'A KURBANLIK HAYVAN GİRİŞLERİ BAŞLADI

Yayın Tarihi : 5.07.2021

Geçtiğimiz yılda olduğu gibi Covid-19 pandemi etkisi altında idrak edeceğimiz Kurban bayramında, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şeklide dini vecibelerini yerine getirmeleri, hijyen tedbirlerine uygun olarak hazırlanmış hayvan satış yerlerinden kurbanlık temin edebilmeleri, usulüne uygun olarak kesimler ve hayvan sevkleri nedeniyle iller arası muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerinin önlenmesi için İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri İl/İlçe Jandarma Komutanlıkları, İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri başta olmak üzere paydaş kurumlar ile mesai mefhumu gözetmeksizin ilimiz dahilinde gerekli çalışmalar yürütülmekte ve tedbirler alınmaktadır.

Ülkemizde Trakya Bölgesi, Dünya Sağlık Teşkilatı (OIE) tarafından 25 Mayıs 2010 tarihinde "Şap Hastalığından Aşılı Ari Bölge" 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ise "Koyun Keçi Vebası Hastalığından Ari Bölge" olarak kabul edilmiş ve korunmuş bölge olarak tanımlanmıştır. Bahse konu statülerin korunması amacıyla Koyun Keçi Vebası (PPR) ve Şap Hastalığına duyarlı hayvanların Trakya Bölgesine geçişinde belli kısıtlamalar getirilmiş olup, kan analizleri yapılmış, Veteriner Sağlık Raporu ve "Trakya'ya Hayvan Nakilleri Takip Formu"düzenlenmiş hayvanların geçişine izin verilmektedir.

Bu kapsamda; Jandarma, Emniyet ve Zabıta ekipleri ile koordineli olarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından 7 gün 24 saat esasına göre Kuzey Marmara Otoyolu çıkış gişeleri ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişi başta olmak üzere İstanbul genelinde yıl boyunca gerçekleştirilen denetimler, 11.06.2021 tarihi itibariyle yoğunlaştırılmıştır.

2021 yılında yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında İlimize ilk kurban girişleri 05.07.2021 tarihi gece yarısı itibariyle başlamış olup; İstanbul'a giriş yapan hayvan yüklü araçlardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların hastalık ve belge kontrolleri yapılarak, uygunsuz hayvanların İlimize girişine izin verilmemektedir.

İlimize yapılacak hayvan sevkleri ve mevcut hayvan varlığımız ile vatandaşlarımızın kurbanlık temininde herhangi bir sorun yaşanmayacağı öngörülmektedir.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kurban satış ve kesim yerleri ile ilgili çalışmalarını da sürdürmektedir. İstanbul genelinde izinli satış ve kesim yerlerinde kurban bayramı boyunca İl ve 39 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde tam zamanlı Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılmıştır.

Ayrıca Covid-19 hastalığına karşı Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanan tedbirler kapsamında satış ve kesim yerlerinde Covid-19 hastalığına karşı gerekli tüm önlemler alınmıştır.

Tüm alınan önlemlerin yanı sıra vatandaşlarımızın,

Kurbanlıkların belirlenen izinli kurbanlık satış yerinden alınması ve kesim yerlerinde kestirmeleri,

Cadde sokak ve park yeri gibi kamuya açık alanlarda kesim yapmamaları,

Aldıkları hayvanların kulak küpelerini, pasaportlarını ve doğum tarihlerini kontrol etmeleri,

Satış ve kesim yerlerinde hayvanların sağlık durumuyla ilgili bir tereddüt halinde veteriner hekime danışmaları gerekmektedir.

Ayrıca Kurban Bayramı süresince kesilen etlerin bozulmasını engellemek ve buna bağlı sağlık problemlerin önüne geçebilmek amacıyla vatandaşlarımız tarafından etin muhafazasında şu hususlara dikkat edilmelidir.

-Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 derecenin altında olmasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir.

- Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına plastik poşetler içinde veya hava almayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyecek, bu nedenle etin hava almayan kısımlarında bozulma, kokuşma ve hatta yeşillenmeler gözlenecektir. Bu kısımların kesinlikle tüketilmemesi önem arz etmektedir.

- Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür, bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza ( yaklaşık 6 ay) düşünülüyorsa etlerin derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen "Haysag" ve "Türkvet" adlı mobil telefon uygulamaları sayesinde vatandaşlarımıza satın aldıkları hayvana ait bilgileri takip edebilme imkânı sunulmakta, bildirim ve şikâyetlerini anlık olarak iletilmeleri sağlanmaktadır.

Kurbanlık hayvanların kente getirilmesine izin verilmeye başlandığı günün ilk saatlerinde Mecidiye gişelerindeki denetimlere katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"COVID-19 gölgesinde ikinci bayramımızı yaşıyoruz. Biz bütün önlemlerimizi İstanbul için aldık. Hem yol kontrolleri hem de pazar yerleri ve kesim noktalarıyla ilgili bütün önlemlerimizi aldık. Bugün İstanbul'a kurbanlık hayvanların girişleri başladı. Burada yol kontrollerinde hayvanların sağlık raporu var mı, hayvanların kulak küpeleri uyumlu mu, pasaportları var mı, Trakya'ya geçişlerde şap hastalığı için kan analizleri lazım, Trakya'ya geçiş sertifikası var mı, yok mu ona da bakıyoruz. Anadolu yakası için geçiş sertifikası istemiyoruz."

"Yıl boyu 7 Gün 24 Saat esasına göre Trakya'ya geçişle ilgili kontrolleri yapıyoruz. 11 Haziran itibariyle de yoğunlaştırdık. Şu ana kadar 60 civarında kaçak giriş yapmaya çalışan TIR yakalandı. Onları da Tuzla Hayvan Borsasına alıp, gerekli menşei araştırması yapıldıktan sonra satış noktalarında satışına izin veriyoruz" dedi.

Kurbanlık hayvan getiren araçların plaka sisteminden, gitmeleri gereken yere gidip gitmediklerini takip ettiklerini söyleyen Karaca, "Hem COVID-19 açısından hem de hayvan sağlığı açısından bütün önlemlerimizi aldık. Satış ve kesim yerlerinde de bütün önlemler alındı. Yol kontrollerinde jandarma, zabıta ve emniyet müdürlüğümüzle beraber görev yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, park, bahçe ve sokaklarda kesim yapmamalarıdır. Sadece Valiliğimizce belirlenen satış yerlerinden kurbanlarını almaları, kesim yerlerinde kesim yapmalarını istiyoruz." dedi.

Kurban sayısıyla ilgili bir sıkıntı beklemediklerini belirten Karaca, geçen yıl İstanbul'a 70 bin büyük ve küçükbaş hayvan getirildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Yine aynı rakamları bekliyoruz. Yaptığımız analizlerde gerek İstanbul içerisinde yetiştirilen hayvanlar gerek Trakya bölgesinden gelecek ve Anadolu'dan gelecek hayvanları hesapladığımızda herhangi bir kurbanlık problemi yaşamayacağımız çok net bir şekilde ortada. Onunla ilgili Bakanlığımız da bütün önlemleri aldı."

KURBANLARINIZIN MAKBUL VE KABUL OLMASI DİLEKLERİMİZLE NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ…