T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2021 YILI KURBAN HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 12.6.2021

11/06/2020 tarihinde saat 10:00'de Bakan Yardımcımız Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE başkanlığında ve İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonuyla “2021 Yılı Kurban Hizmetleri Değerlendirme” toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya; Bakan Yardımcımız Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE, İstanbul Vali Yardımcısı Uğur ALADAĞ, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun SEÇKİN, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram SERTKAYA, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim KAPLAN, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanı Emre GÜRÇAY, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünden Alım ve Üretim Daire Başkanı İbrahim SARITOSUN, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Yalova Balıkesir, Bursa ve Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürleri ile Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Ticaret Borsası, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi (ICA) temsilcileri katılım sağladı.

Ev sahipliğimizde gerçekleşen toplantıda, Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin IŞIKGECE’ nin Trakya’nın 2010 yılında elde ettiği şap hastalığından arilik statüsünün önemi ve özellikle Kurban Bayramı döneminde bu statüyü korumak için tüm kamu kurumlarının işbirliği içerisinde çalışması hususlarını özellikle vurguladığı açılış konuşmalarını takiben İstanbul Vali Yardımcısı Uğur ALADAĞ’ın konuşmalarıyla devam edildi. Sayın ALADAĞ konuşmalarında, Kurban çalışmaları kapsamında Trakya Bölgesinin şap hastalığından arilik statüsünü korumak için özveri ve işbirliği içerisinde çalışan tüm kamu kurumlarına teşekkürlerini sundu.

Programa İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA' nın 2021 yılı Kurban Hizmetleri çalışmaları ile geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalara dair sunumları ile devam edildi.  İl Müdürümüz konuşmasında; İstanbul ili hayvan varlığı ve işletme sayıları, İstanbul iline kurbanlık olarak gelen ve kesilen hayvan sayıları, yıllara göre yapılan yol kontrolleri ve uygulanan yaptırımlar, İstanbul’da hayvan hareketlerinin kontrolü konusunda yapılan çalışmalar, kurban satış ve kesim yerlerinde alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2020/06 sayılı Genelgesi doğrultusunda Trakya’nın şap hastalığından ariliğinin korunması amacıyla yıl boyunca yapılan yol kontrollerine ilave olarak Kurban Bayramı öncesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde 7/24 esasına göre denetim yapıldığını, Trakya’ya sevk şartlarını taşımayan hayvanların geçişlerine izin verilmediği belirtildi.

Toplantı devamında Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram SERTKAYA sunumlarını gerçekleştirmiş ve akabinde Soru-Cevap şeklinde devam eden toplantıda, Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin IŞIKGECE’ nin Başkanlığında tüm kamu kurum ve kuruluşları ve paydaş kurumlar ile Trakya Bölgesine yapılacak hayvan sevkleri hususunda alınacak tüm tedbirler derinlemesine istişare edildi, tüm kurumlar ile beraber koordineli bir şekilde sürecin yönetilmesi hususlarında gerekli kararlar alınmıştır.