T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İSTANBUL’DA ‘BALIK AVI’ YASAĞI DENETİMLE BAŞLADI

Yayın Tarihi : 15.04.2021
İstanbul İl Tarım Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, balık avı sezonunun bitmesiyle birlikte Marmara Denizi’nde denetimlerde bulundu. Denetimlere katılan İstanbul İl Tarım Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca: “2020-2021 av sezonumuz, 1 Eylül 2020 tarihinde başlamıştı 15 Nisan 2021 tarihinde, yani bu gece 00.00 itibariyle, endüstriyel balıkçılık stop edecek. Av yasakları başlayacak, fakat küçük balıkçılarımız devam edecek. İstanbul 661 km kıyı şeridiyle ve büyük av filosuyla Türkiye'nin en çok avcılık yapılan ili. Bizler 7 gün 24 saat esasına göre denetimlerimizi yapıyoruz. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Deniz Zabıtası ile birlikte yapıyoruz denetimlerimizi. Av sezonunun başından beri yaptığımız denetimler sonuçlarını göstermeye başladı. Bu sene bereketli bir sezon geçirdik. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun değişmesiyle sahada daha etkin denetimler yapmaya başladık. 15 Nisan 2021 tarihine kadar yaklaşık olarak 24 bin 775 denetim yaptık. Bu denetimlerde 750 adet idari para cezası uyguladık. Bunun sonucunda 11 milyon TL idari para cezası uygulandı. Yeni kanunun getirdiği elimizi çok güçlendiren bir düzenleme oldu. Yasadışı avcılık yapan ruhsatsız ve kaçak avcılık yapan, trol çeken teknelere ve iç sularda avcılık yapan teknelere el koyma yetkisi geldi" 

“Bu çerçevede 95 adet tekneye el koyduk, mülkiyetini kamuya geçirdik. Çeşitli büyüklükte ve ebatlarda ağ olsun kompresör olsun, trol kapısı olsun birçok av aracına da el koyduk. Onların da mülkiyeti kamuya geçirildi. Yaptığımız denetimlerin sonuçlarını çok iyi bir şekilde gördük. Bu sene bereketli bir sezon geçirdik. Hatta şunu söylemek istiyorum yaklaşık 20-30 yıldır Marmara Denizi’nde Uskumru balığını göremiyorduk bu sene çok şükür Uskumru balığımızı gördük. Yine son günlerde Kalamar balığını gördük denizimizde. Bu da 15-20 yıldır gözükmeyen bir balıktı. Gelecek senenin daha iyi sonuçlar getireceğine inanıyoruz.” 

“Biz sürdürebilir balıkçılığı sağlamak için sadece denetim yapmıyoruz bunun yanında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Bakanlığımızın da destekleriyle anti-trol resifleri ve üretim resifleri olmak üzere denizlerimize resif bırakarak, balıklarımızın üreme alanlarını artırıyoruz. Hatta ilk resif açılışında balıklar için TOKİ yapıyoruz diye bir yaklaşımda bulunmuştu sayın Bakanımız. Yine son günlerde gördüğümüz deniz üzerinde Müsilaj dediğimiz bir yapı var. Bu da balıkçı ağlarına ciddi manada zarar veriyor. Bununla ilgili olarak da bir araştırma başlattık sonuçlarının inşallah en kısa sürede göreceğiz." diye konuştu.