Tüm dünyayı etkisi altına alan
koronavirüs İstanbul'da üretimi etkilemedi. İstanbul İl Tarım ve Orman
Müdürlüğü verilerine göre Mart ayından bu yana ekili alanlardaki üretim artış
gösterdi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca Anadolu Ajansı
(AA) ve Demirören Haber Ajansı (DHA)’na verdiği demeçte, tüketim
alışkanlıklarının değişiklik göstermesiyle ürün satışı ve ekiminin arttığını
belirtti.
"İSTANBUL'UN YÜZDE 18'İ
TARIM ARAZİSİ"
Beykoz'da tarım arazilerini
inceleyen İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, son verileri haber
ajansları ile paylaştı. Karaca, "Herkesin bildiğinin aksine İstanbul
kültürel, tarih başkenti olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da iddialı.
İstanbul'un hala yüzde 44'ü orman. Yüzde 18'i tarım arazisi. Türkiye'deki Kanola
(Kolza) üretiminin yaklaşık yüzde 13'ü ilimizde gerçekleşiyor. Kanola (Kolza) üretimi
bakımından Türkiye ikincisiyiz. Ayçiçeği üretiminde Türkiye 13'üncüsüyüz. Yine
hayvancılık verilerimiz oldukça iyi. Balıkçılık ve su ürünlerin de açık ara
lider bir ilimiz var bizim. İstanbul çiftçisinin her daim yanındayız. Siz evde
kalın biz üretime devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ahmet Yavuz Karaca sözlerinin
devamında, "Yasak kapsamında üretim durmuyor ve devam ediyor. 18 ilçemizde
bitkisel üretim var. 50 milyon lira bitkisel üretimi, 16 milyon lira civarında
da hayvancılığa desteğimizle beraber Tarım Bakanlığı olarak İstanbul çiftçimize
yıllık 66 milyon TL destek sağlıyoruz. İstanbul'da ayçiçeği, kanola, örtü altı,
kesme çiçekçilik gibi birçok üretim gerçekleşiyor. Beykoz ilçemiz seracılık
yönünden çok iyi bir noktada" ifadelerini kullandı.
"KORONAVİRÜS ÜRETİMİ OLUMLU
YÖNDE ETKİLEDİ"
"Koronavirüs salgını üretimi
etkiledi ama olumlu yönde etkiledi" diyen İstanbul İl Tarım ve Orman
Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Biz şunu anladık. Türkiye olarak üretimin
özellikle ne kadar önemli olduğunu, bir savunma sanayinden daha önemli bir
nokta olduğunu anladık. Gelecekte eğer siz gıdanızı üretemezseniz ayakta
kalamazsınız. Gıdasını üreten ve kendi kendine yeten ülkeler ayakta kalacak.
Üretim İstanbul'da gerçekten hatırı sayılır bir şekilde arttı. Koronavirüs
süreci bize bunu öğretti. Biz bu süreçte çiftçilerimizle ilgili hiçbir
kısıtlayıcı karar almadık. Faaliyetlerine devam ettiler. Üretim az önce de
bahsettiğim gibi arttı. Bunu hasat mevsiminde göreceğiz inşallah" diye
konuştu.
"İSTANBUL'DA ÜRETİLEN TAZE
ÜRÜNLER ALICISINI DAHA ÇOK BULUYOR"
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü
Ahmet Yavuz Karaca, üretimin artmasının nedeni olarak tüketim
alışkanlıklarındaki değişikliği işaret etti. Karaca şunları söyledi:
"Koronavirüsle beraber
vatandaşlarımızın tüketim alışkanlıkları da değişti. Daha çok taze ve yanı
başında olanlar ürünler tercih ediliyor. Özellikle İstanbul'da üretilen taze
ürünler alıcısını daha çok buluyor. Bir de kırsal turizm de gelişti. İnsanlar
hafta sonu veya tatil olduğu zamanlarda kimsenin olmadığı mahallelere gelip
burada alışverişlerini yapıyorlar."
Kaynak: AA, DHA