Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonu ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde 2014 yılında başlatılan "Hayalet Ağ Projesi" kapsamında, geri dönüştürülmüş hayalet ağlardan üretilen ürünler, Kadıköy Bağdat Caddesi'ndeki İl Müdürlüğü yerleşkesi önünde düzenlenen özel bir sergiyle halkla buluştu. Serginin açılışını İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar gerçekleştirdi.
Hayalet ağlar, ticari veya amatör avcılık sırasında takılan, kopan veya bilerek bırakılan av araçlarıdır. İnsan kontrolü olmadan sucul ekosistemde yaşayan canlıların ölümüne neden olan bu ağlar, denizlerde ve iç sularda kaybolduktan sonra da avlanmaya devam ederek sucul biyoçeşitliliği tehdit etmektedir.
Proje kapsamında bugüne kadar 5.128.200 metrekare alan taranmış olup, denizden 406.120 metrekare hayalet ağ çıkarılmıştır. İç sularda ise 2024 yılı itibarıyla 1.000.000 metrekare alan taranmış, Büyükçekmece ve Terkos Gölü’nden 750.000 metrekare misina ağı temizlenmiştir.
Bu proje ile terk edilmiş av araçlarının su ürünleri ve su ürünleri kaynaklarına verdiği zararın en aza indirilmesi, su ürünlerinin korunması ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Çevre bilincinin gelişmesine ve denizlerin korunmasına katkı sağlayan bu projede, denizden çıkarılan hayalet ağlar geri dönüşüm sürecine kazandırılmaktadır.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Ataşehir Halk Eğitim Merkezleri ile Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü’nde hayalet ağlardan üretilen elbise, file torba, çanta, aksesuar, tablo, kalemlik gibi ürünler sergilenerek toplumsal farkındalık oluşturulmuştur.
Ayrıca, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği, İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve çeşitli Yesilköy Su Ürünleri Kooperatifi, Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi, Küçükyalı Su Ürünleri Kooperatifi, Rumelifeneri Su Ürünleri Kooperatifi İle yapılan iş birliği kapsamında çıkarılan hayalet ağlar, Ataşehir Halk Eğitim Merkezi’nde özel öğrenciler tarafından çanta, file ve kalemlik gibi geri dönüşüm ürünlerine dönüştürülmektedir.
Bu çalışmalarla çevreye duyarlılık artarken, geri dönüşüm süreci ve toplumsal bilinçlenme de desteklenmektedir.