Ataşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün organizasyonu ve Watergarden AVM işbirliği ile düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliği, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Programa, Ataşehir Kaymakamı Bekir Dınkırcı ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar'ın yanı sıra akademisyenler, kooperatif temsilcileri ve sektör temsilcileri katılarak, önemli konuşmalar yaptı.
Açılış konuşmasını Ataşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Yasin Karakurt'un gerçekleştirdiği etkinlikte, Coğrafi İşaretli Ürünler, Sürdürülebilir Üretim, Gıda İsrafı ve Gıda Hakkı gibi konular kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Acıbadem Üniversitesi'nden Dr. Dyt.Nihan Çakır Biçer, İstanbul Anadolu Yakası OSB'den Gıda Yüksek Mühendisi Okşan Altaş, Migros Ürün Güvenliği Proje Yönetimi Müdürü Merve Öztürk sürdürülebilir gıda üretimi ve tüketimi üzerine dikkat çekici sunumlar yaptı.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, konuşmasında gıda israfını önlemenin ve güvenilir gıdaya erişimin önemine vurgu yaparak, “Gıdaya erişim, en temel insan hakkıdır. Ancak gıda israfı ve güvenilir gıda sorunları, bu hakkı tehdit etmektedir. Bakanlığımız, 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' projesi ile bu sorunlara karşı önemli adımlar atmıştır. Aynı zamanda www.guvenilirgida.tarimorman.gov.tr platformu ile vatandaşlarımıza gıdanın tüm süreçleri hakkında şeffaf bilgi sunmayı amaçlıyoruz," dedi. Ayrıca, 7/24 sahada denetim faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek güvenilir gıda sağlama çalışmalarının önemine değindi.
Ataşehir Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise, su ve gıda israfının önlenmesinin her bireyin sorumluluğu olduğunu ifade etti. "Su kısıtı yaşayan bir ülke olarak, suyu ve gıdayı israf etme lüksümüz yok. Gıda israfını önlemek, sürdürülebilir bir geleceğin anahtarıdır," diyerek bu konuda toplumsal farkındalığın arttırılması gerektiğini vurguladı.
Etkinlik boyunca, ekşi mayalı ekmek yapımı, 3. nesil demleme kahve gibi ilgi çekici workshoplar düzenlendi.. Ünlü Şef Elif Edes'in “Geleceğin Gıdaları" üzerine gerçekleştirdiği workshop ve Acıbadem Üniversitesi Aşçılık Programı'ndan Pelin Kosal ve Mert Eker'in aşçılık eğitiminde sürdürülebilirlik uygulamalarına dair verdikleri bilgiler, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Açılış programı, Ataşehir İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi'nin sergilediği performansla sona erdi. Kooperatif ve gıda işletmelerinin standlarının yer aldığı etkinlik alanında, katılımcılar gün boyu süren çeşitli etkinliklere katılma fırsat buldu.