T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İSTANBUL’DA MERA ISLAH ÇALIŞMALARI VE EĞİTİM PROGRAMLARI DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 31.05.2024
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında, 1998 yılından bu yana Arnavutköy, Çatalca, Eyüpsultan, Silivri ve Sancaktepe ilçelerinde 22 mahallede toplam 25.430 dekar alanda Mera Islah ve Amenajman Projelerini başarıyla uygulamıştır. Bu projeler, çiftçi ailelerinin kullanımına sunulmuş ve mera alanlarının verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirilmiştir.

Tamamlanan Projeler ve Devam Eden Çalışmalar

Arnavutköy Yassıören; Çatalca Elbasan, İzzettin; Eyüpsultan Ağaçlı, Pirinççi; Silivri Fener, Seymen ve Sancaktepe Paşaköy mahallelerindeki projeler tamamlanarak hizmete açılmıştır. Çatalca Kestanelik ve Oklalı Mahalleleri ile Silivri Yolçatı mahallesindeki projelerin ise 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Yeni Projeler ve Eğitimler

2023 yılı Aralık ayında onaylanan ve 2024-2027 yılları arasında Çatalca İlçesi Çakıl, Ovayenice, Nakkaş, ve Silivri İlçesi Akören, Büyüksinekli, Çanta ve Değirmenköy Mahallelerinde toplam  13.403 dekar alanda yürütülecek olan yeni projelerin tanıtımı ve paydaşlar bilgilendirme toplantıları; Nisan ve Mayıs aylarında başarıyla tamamlanmıştır. Bu projeler, Çatalca ve Silivri ilçelerindeki çiftçi ailelerine yönelik eğitimlerle desteklenmektedir.

Tamamlanan Eğitimler:

- Çatalca Çakıl: 30.04.2024
- Çatalca Nakkaş: 22.05.2024
- Çatalca Ovayenice: 24.04.2024
- Silivri Akören: 17.04.2024
- Silivri Çanta-Değirmenköy: 16.05.2024
- Silivri Büyüksinekli: 07.05.2024

Uygulanmakta olan Mera Islah ve Amenajman Projeleri ile, mera alanları kayıt altına alınarak amaç dışı kullanımların önüne geçilmekte ve meraların ot verimi; gübreleme, tohum ekimi ve diğer bakım işlemleri ile arttırılmaktadır. Uygulanan otlatma planı sayesinde, gelecek nesillere aktarılacak doğal kaynaklar korunmakta ve biriktirilmektedir. Otlatmayı kolaylaştıran yapılar (tel çit, gölgelik, sıvat, kaşınma kazığı ve tuzluklar) ile hayvan refahı sağlanmakta, böylece yüksek kalitede ve uygun maliyetli kaba yem elde edilerek çiftçilerin gelirleri artırılmaktadır. Ayrıca, su kaynaklarının korunması, erozyonun önlenmesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve bitki gen kaynaklarının muhafazası gibi hedefler de bu projelerle desteklenmektedir.