Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez birimleri ile İstanbul ilindeki taşra birimleri bir araya geldi.
6 Şubat 2024 tarihinde yapılan toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı merkez biriminden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın başkanlığında , Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Dr. Hasan Keskin, Strateji Geliştirme Başkanlığı İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Barış Orhan ve Bakanlık Personelleri; taşra biriminden ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşların Müdürleri, bağlı kuruluşların İstanbul Tarımsal Üretimin Planlanması Teknik Komitesi görevlileri, İlçe Müdürleri ve Personelleri katıldı.
Toplantı iki oturum halinde gerçekleşti. İlk oturumda Bağlı Kuruluş Müdürleri ile görüşüldü. İkinci oturuma ise İlçe Müdürleri ve ilçe sorumluları katıldı. Toplantıda; Tarım Reformu, Bitkisel Üretim, Hayvancılık ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlükleri'nin ilgili birimleri tarafından sunumlar yapıldı.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un tarım sektöründe önemli bir rol oynadığını ve üretim planlamasının İstanbul'un sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.
TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLANMASI MASAYA YATIRILDI
Tarımsal Üretimin Planlanması konusunda açıklamalarda bulunan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz; "Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, Covid-19 salgını, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınmasını zorunlu hale getirilmiştir. Üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır." diyerek tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekmiştir.