Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen 13 ekmeklik buğday ve 14 arpa çeşidi ile özel sektör Ar-Ge kuruluşlarına ait 9 ekmeklik buğday ve 2 makarnalık buğday çeşidinden oluşan toplam 38 çeşit, 2024–2025 üretim sezonunda Silivri’de demonstrasyon çalışmasına tabi tutulmuştur.
Bu kapsamlı demonstrasyon çalışması, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Silivri Ziraat Odası Başkanlığı, Silivri Önder Çiftçi Projesi ve Silivri Belediyesi iş birliğinde yürütülmüştür.
Ekim işlemi, 20 Kasım 2024 tarihinde 30 metre uzunluğundaki parseller halinde gerçekleştirilmiştir. Ekimde dekara 20 kg tohum kullanılmış, gübreleme ve yabancı otlarla mücadele işlemleri zamanında ve uygun şekilde uygulanmıştır.
Demonstrasyonun hasadı, 10 Temmuz 2025 tarihinde Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İrfan Öztürk, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisleri, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer ile Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Hasat sonrası çeşitlerin verim değerleri ile kalite analizleri yapılacak; bu analizler sonucunda bölge koşullarına en uygun çeşitler belirlenecektir.
Arpa çeşitlerinde bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı ve irilik gibi kalite kriterleri değerlendirilecektir.
Ekmeklik buğday çeşitlerinde ise bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, glüten oranı, glüten indeksi, tane sertliği ve sedimantasyon analizleri yapılarak kalite açısından en uygun çeşitler tespit edilecektir