Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.
5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik" gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;
- Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,
- Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,
- Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve
- Firmaların "güvenilir gıda üretimi"nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Bakanlığımızca 15.09.2020 tarihinde taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen 91 işletmeye ait 113 parti ürün kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
İl Müdürlüğümüzce yapılan resmi kontroller sonucunda alınan numunelerin laboratuvar muayeneleri sonucunda;
- Alkollü içecek üreten iki işletme tarafından üretilmiş 3 parti üründe Tersiyer Butil alkol,
- Alkolsüz içecek üreten bir işletme tarafından üretilmiş 1 parti üründe ilaç etken maddesi, 1 parti üründe ise mevzuata aykırı olarak gıda boyası kullanıldığı,
- Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri üreten bir işletme tarafından üretilmiş 1 parti üründe ise mevzuata aykırı olarak gıda boyası kullanıldığı,
- Çikolata ve Kakao Ürünleri üreten iki işletme tarafından üretilmiş 2 parti üründe ilaç etken maddesi,
- Et ve Et Ürünleri üreten üç işletme tarafından üretilmiş 3 parti kırmızı et ürününde Kanatlı Eti, üç işletme tarafından üretilmiş 3 parti kırmızı et ürününde ise Tek Tırnaklı Hayvan Eti kullanılmak suretiyle taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilmiş ve İlimizde faaliyet gösteren 13 işletmeye ait toplam 14 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.
İl Müdürlüğümüzce gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarımız aralıksız olarak, büyük bir titizlikle sürdürmektedir.