Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Yılın her gününde olduğu gibi yaklaşan kurban bayramında; güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem taşımaktadır.
Bu kapsamda; İlimizde Kurban Bayramı döneminde kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma hazırlama işleminde artacak yoğunluk nedeniyle hijyen koşullarının sağlanması ve sürdürülmesinde gelişebilecek olumsuzlukların kontrol altına alınması amacıyla Bakanlığımızca onaylanmış parçalama tesisleri ile yine Bakanlığımıza kayıt yaptırarak faaliyet gösteren kasaplarda kurban bayramı öncesindeki resmi kontrollerimiz yoğunlaştırılmıştır.
İlimizde içinde bulunduğumuz yıl içerisinde, pandemi süreci de dahil olmak üzere resmi kontrollerimiz aralıksız olarak devam etmiştir. Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla Pandemi sürecinin ilk gününden itibaren resmi kontrollerin aksamaması için her türlü tedbir alınmıştır. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde 28 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ilimizde faaliyet gösteren 120 bine yakın gıda işletmesinde, 110 binden fazla resmi kontrol gerçekleştirilmiş olup, riske dayalı olarak belirlenen sıklıklarda resmi kontrol çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre 39 ilçemizde devam etmektedir.
Bayram öncesinde 39 İlçe Müdürlüğümüzce başta kasaplar olmak üzere pastane, unlu mamul, şeker ve şekerli mamuller üretim ve satış yerlerindeki resmi kontrollerimiz yoğunlaştırılmıştır.
Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler; vakit geçirilmeden 7 0C ye soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Taze etler buzdolabında 1 hafta bozulmadan tazeliğini korur. Uygun büyüklükte ambalajlanan kurban etleri buzlukta 1 ay, şoklandıktan sonra -180C’de 6 ay saklanabilir. Kavurma yapılan etler; uygun şartlarda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Kurban etlerinden kıyma çekme işleminin Bakanlığımızca onaylanmış tesislerde yada Bakanlığımıza kayıt yaptırmış kasap yada marketlerin et reyonlarında usulüne uygun olarak, hijyen kurallarına uyularak yapılması büyük önem arz etmektedir.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin kent genelindeki yapılan denetimlere katılan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramından dolayı 39 ilçede, 800 civarında gıda denetçisiyle birlikte bugün hem kasaplara hem de baklava, börek ve unlu mamüller satan işletmelerde denetim yaptıklarını söyledi.
Esnafa hijyen konusunda gerekli uyarının yapıldığını dile getiren Karaca, "İnsanlarımız Kurban Bayramı'nın ikinci gününde etlerini kuşbaşı, kıyma yapmak veya kemiklerini parçalatmak için kasaba getiriyorlar. Bundan dolayı bizler de kasaplarda hijyen yönünden denetimlerimizi yapıyoruz. Gerekli uyarılarımızı yaptık. Nedir bunlar? Kıyma makinesinin soğutucu kısmı var mı yok mu? Kıyma makineleri temiz mi?" diye konuştu.
Karaca, vatandaşlara da kurban eti konusunda bazı tavsiyelerde bulunmak istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımıza öncelikle şu uyarıyı yapmak istiyorum. Etlerinizi bir süre dinlendirip ondan sonra küçük parçalar halinde dolaplara yerleştirmeleri lazım. Çünkü bu sene biliyorsunuz Kurban Bayramı yaza denk geldi. Dışarıdan büyük kitle halinde bıraktıkları zaman et, bizim için ne kadar kıymetliyse zararlı mikroorganizmalar için de o kadar kıymetli. Onlar üremeye, çoğalmaya devam ediyorlar, eti bozuyorlar. Bu şekilde kasaba geldiğinde kasabın da gözünden kaçarsa diğer vatandaşların da etlerini bozma ihtimaline karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Bir de hijyen kuralları konusunda denetimlerimizi gerçekleştirdik."
Unlu mamuller üreten iş yerlerini de denetlediklerini aktaran Karaca, "Burada da ufak tefek eksiklikler gördük. Eksikliklerini giderme konusunda uyarılarda bulunduk. Unlu mamuller üretimi yapan yerlerde, un deposundan başlamak suretiyle ürün çıkışına kadar bütün aşamaları arkadaşlarımız kontrolden geçiriyorlar.'' ifadelerini kullandı.